VIDEO Frumusetile sunt langa noi – Monumentul Turismului din Rusca Montana – unicat în lume

Comuna Rusca Montană este situată la poalele munţilor Poiana Ruscă, pe ambele părţi ale râului Bistricioara ce izvorăşte de sub Vf. Padeş şi are la intrare un unicat mondial- un monument închinat turismului.
După câţiva kilometri parcurşi de la DN 58, – 7 la număr, ajungem la intrarea în satul Rusca Montană. Aici există un părculet mic, frumos amenajat, închis cu un gărduleţ frumos vopsit şi îngrijit, la umbra unor puieţi de brad, cu parcare pentru maşini şi loc de joacă pentru copii.

Însă privirea îţi este atrasă imediat spre un obelisc înalt de aproximativ 2 metri, realizat dintr-o marmură albă de culoarea laptelui, de forma unui turn, aşezat pe un piedestal tot din marmura. Acesta este Monumentul Turismului, monument unic în Europa şi din ce se ştie până acum, în lume.

Monumentul a fost realizat integral din marmura alba de la Ruschiţa în anul 1883, şi iniţial plasat la altitudine în locul numit “Şapte Izvoare”, pe drumul dintre Ruschiţa şi Vârful Padeş – altitudine 1374m, cel mai înalt vârf din Munţii Poiana Ruscăi, refăcut în anul 1936 şi inaugurat la data de 3 august 1937; a fost mai apoi mutat în anul 1986 la intrarea în satul Rusca Montană, unde se află şi astăzi.
De câţiva ani, tot la inceputul lunii septembrie, se ţine şi Sarbatoarea Monumentului.

Pe plăcile din mijlocul obeliscului se află scrisă o poezie foarte frumoasă, o poezie populară ce întregeşte relaţia om-natură:
,,Turistule ajuns sub poala pădurii
Aruncă necazul şi patima urii
Încearcă să prinzi din legile firii
Scânteia divină: virtutea iubirii”.

Atât pe Valea Bistrei, cât şi în zona Poiana Rusca, s-a practicat un turism montan cu caracter de turism familial la Ruschiţa, Dar mai ales la Rusca Montană, ţăranii şi muncitorii de aici primind în casele lor turiştii care veneau cu plăcere să-şi petreacă câteva zile de odihnă.

În localitatea Rusca Montană din Caraş-Severin s-a născut şi a trăit Peter Panescu. Tineretea si spiritul lui l-au inspirat pe un om de cultura italian care a scris o extraorinară ,,poveste” despre el înpletindu-i viata si memoria cu ale celebrului Peter Pan din povestea cu același nume, povestea copilului care nu vroia să cească mare, să devină adult. Dus de ,,împărat” pe front în timpul dominației austro-ungare ca soldat, el a murit foarte tânăr în Italia, în timpul primului război mondial. Legătura între românul Peter Panescu din Rusca şi personajul de poveste Peter Pan, a fost făcută de un om de cultură Italian care de profesie era medic și se ocupa de copiii bolnavi de cancer în faze terminale dintr-o clinică ce se afla exact pe muntele pe care a murit și Peter Panescu – Monte Grappa. Ne vom ocupa de acest frumos subiect într-o ediție viitoare a cotidianului onlie www.infocs.ro

Comentarii

comentarii