Minivacanţă instructivă cu gust amar la Moldova Nouă – o tânără a intra în comă

Pentru câteva zile, la Moldova Nouă trebuia să aibă loc vizita unui grup de tineri din Franţa, membrii ai unui cerc de prietenie cu alţi tineri de vâsrta lor din oraşul de pe malul Dunării. Evenimentul a fost aşteptat cu nerăbdare, mai ales că la anul, un grup de tineri din Moldova Nouă trebuiau să meargă în Franţa într-un schimb dimilar.

Totul a început sub cele mai bune auspicii, liceenii din Moldova Nouă şi cei din Franţa s-au întâlnit, s-au legat prietenii, s-a stabilit care la cine va locui, numai că, nu a fost să fie aşa.

La un moment dat, unei tinere din grupul francez, a început să i se facă rău, apoi tot mai rău şi până să sosească un echipaj al ambulanţei, fata a leşinat. Echipajul de pe ambulanţă şi medicii şi-au făcut datoria, numai că fără nici un rezultat: liceana a intrat în comă şi se pare că aşa se va şi întoarce casă. Fata a fost trimisă de urgenţă la Reşiţa, de aici a fost preluată cu un elicopter SMURD şi transportată la Spitalul Clinic Universitar din Timişoara unde în urma investigaţiilor, diagnosticul a venit ca un trăsnet: un anevrism cerebral care a cedat.

Fiindcă aici, într-un asemenea caz medical omul este prea mic iar cel ce poate face minuni este doar Dumnezeu, părinţii fetei au transportat-o înapoi în Franţa.

Studiile de specialitatea spun că anevrismul este o zona dilatata a peretelui arterial, ca o umflătură pe traiectul unei artere cerebrale care iriga creierul. In marea majoritate a cazurilor, anevrismul cerebral este asimptomatic si trece neobservat. In cazuri rare, acesta se rupe si duce la hemoragii cerebrale reprezentand cauza unui accident vascular cerebral.
Cand un anevrism cerebral se rupe, hemoragia este subarahnoidiana. In functie de severitatea hemoragiei cerebrale, se poate instala o afectare permanenta a creierului sau decesul.
Cea mai frecventa localizare a anevrismelor cerebrale este poligonul lui Willis, care consta in reteaua de vase de la baza creierului.

Legat de această întâmplare nefericită care a dat tot programul tinerilor peste cap, mai trebuie spus că toţi tinerii sosiţi la Moldova Nouă din Franţa au fişele medicale întocmite la zi, sunt analize şi investigaţii făcute la ei acasă, dar o asemenea afecţiune poate fi descoperită doar prin investigaţii de specialitate gen RMN. Anevrismul nu doare, nu se vede, nu se simte, nu se manifestă în nici un fel care să pună pe cineva în gardă. Doar în momentul apariţiei, acesta este descoperit, dar atunci este prea târziu.

Comentarii

comentarii