Proiect „Şcoala mea tolerantă” la Eliade Reşiţa de Ziua Internaţională a Romilor

În Amfiteatrul Colegiului Naţional “Mircea Eliade” din Reşiţa, în data de 7 aprilie 2017, s-a desfăşurat activitatea de formare pentru profesorii de istorie şi profesorii pentru învăţământul primar din judeţ, „ ROBIA ROMILOR ŞI HOLOCAUSTUL ROMILOR – ATITUDINI”

Partenerii evenimentului au fost Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Corpului Didactiv Caraș-Severin, Asociaţia Nevo Parudimos Caraş-Severin şi Asociaţia “Misiunea Pâinea vieţii” Susani Timiş.

La acest eveniment, profesorii de istorie Fercea Ghiorghiţa şi Sandu Simona Gabriela, au diseminat informaţia de la cursul pentru profesorii de istorie „Robia romilor în Țările Române și Holocaustul romilor”, organizat la Craiova în perioada 17-19 februarie, în cadrul proiectului “Școala mea tolerantă”, inițiat de Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și realizat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher (CNCR) şi finanțat de Fundația “Remembrance, Responsibility and Future.
Cu acest prilej s-a aniversat şi Ziua Internaţională a Romilor, prin discursuri şi prezentarea expozitiei de fotografie a Asociaţiei Nevo Parudimos Caraş Severin, „Roma Genocide-Part of European History – germanii, munca forţată şi războiul”.

Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie.
Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul Congres Internaţional al Romilor.

Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de al doilea Război Mondial.

Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei. Roata cu spiţe „chakra“ a fost adoptată atunci ca simbol al etniei romani. Tot atunci a fost adoptat, ca Imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”. În versiunea de atunci, cântecul era al cântăreţei şi actriţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav al anilor ’60 „Am întâlnit şi ţigani fericiţi“.

De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din al doilea război mondial, imbunătățirea situației educaționale, revendicarea drepturilor civile ale romilor, păstrarea culturii și limbii romani.


A consemnat

Profesor Ghiorghiţa Fercea

Comentarii

comentarii