Școlile și grădinițele Reșiței vor fi încălzite prin centrale termice de ultimă generație

În ultima perioadă de timp, problema încălzirii unităților de învățământ a fost ridicată atât la nivelul Primăriei Reșița cât și la nivelul Prefecturii. Primăria Reșița și-a luat angajamaentul că va soluționa în timp util problema astfel încât copiii să nu aibă de suferit.
La invitația primarului Mihai Stepanescu, prefectul județului, Silviu Hurduzeu, a vizitat astăzi câteva unități de învățământ.
Vizita a urmărit prezentarea modului în care s/au instalat centralele termice la școli și grădinițe. Cele 4 instituții vizitate au fost: Colegiul Economic, Școala Gimnazială Nr. 9, Grădinița Floarea-Soarelui și Grădinița PN 10.
Pentru dotarea școlilor din Reșița cu astfel de centrale, în urma unei note de fundamentare realizate de către primăria Municipiului Reșița, a fost întocmit un proiect de hotărâre de guvern, iar prin ordin de la Ministerul Dezvoltării, s-au alocat 20 de miliarde de lei vechi pentru Reșița, în vederea dotării cu centrale termice.
Deși, existau suspiciuni cu privire la finalizarea la timp a lucrărilor privind instalarea acestor microcentrale, se pare că lucrurile au mers conform planului iar școlile și grădinițele beneficiază de căldură și apă caldă. Fiecare instituție are de acum centrală termică și-și va gestiona singură consumul. Sunt centrale moderne care pot fi setate ce temperature să furnizeze și în ce perioadă de timp. În condițiile în care afară se încălzește, centralele sunt dotate cu senzori care opresc furnizarea căldurii inutile. Fiecare unitate de învățământ își va gestiona sistemul propriu de termoficare dar monitorizarea mentenanței o va face firma SC Termoserv SRL.
Este vorba despre 18 unități de învățământ care beneficiază de agent termic.
De exemplu, la Colegiul Economic s-au realizat investiții destul de mari și deși s-au încadrat în termen cu lucrările, acestea vor continua și după ce va fi furnizat agentul termic pentru că se dorește eliminarea tuturor pierderilor pe distribuție. Acest lucru se va realiza și la alte instituții unde există pierderi în interior. Cele din exterior se pare, după spusele edilului municipiului, că au fost în mare parte eliminate.
Un exemplu elocvent privind practic modul în care se realizează furnizarea agentului termic către unitățile de învățământ este CT 23 din Micro III care a fost reabilitată și furnizează agent termic pentru trei instituții de învățământ: Colegiul Economic, Școala Gimnazială Nr. 9 și Grădinița Floarea-Soarelui.
Toate cele trei instituții au de acum microcentrale proprii moderne iar PN 10 a beneficiat de o centrală de mici dimensiuni. Investiția pe întreg municipiul include 42 de central termice individuale și 15 module.
Contribuția Primăriei la această investiție este de aproximativ 1 milion 200 de mii de lei, iar guvernul a alocat 2 milioane de lei pentru acest proiect.

Comentarii

comentarii