VIDEO Începe la noapte: Două evenimente speciale: Perseidele şi Superluna

Două evenimente speciale simultan: Perseidele, şi Superluna. Două evenimente astronomice spectaculoase vor avea loc zilele acestea pe bolta cerului, începând chiar de mâine noapte, dar cu un maxim în noaptea de 12 spre 13 august.

Superluna îşi va face apariţia în noaptea de duminică 10 august 2014, în timp ce ploile de meteori Perseide vor atinge un maxim în noaptea de marţi spre miercuri.

Superluna apare atunci când luna plină are loc în momentul în care Luna este cel mai aproape de pământ. Orbita Lunii nu este un cerc în jurul Pamantului, ci o elipsă. Duminică, se va vedea luna plină complet, dar puteți vedea superluna şi sâmbătă seara. Luna va fi la 305.000 km depărtare de Pământ, cu 20% mai aproape decât cel mai îndepărtat punct al său, atunci când este la 386.000 km depărtare.
Ploaia de meteori Perseidele vor atinge punctul culminant marți noaptea – 12 august 2014. Perseidele apar o dată pe an, în luna august, umplând cerul nopii cu peste 80 de stele căzătoare pe oră.

Superluna face ca cerul nopţii să fie cu 30% mai luminat. Aceasta este o problemă, deoarece meteoriții vor fi din această cauză mai puțin vizibili.

Astronomii numesc acest fenomen “perigeul lunii pline”, deși în ultimii ani a fost adoptat apelativul popular de “Sperluna”.
Superluna nu este un fenomen atât de rar pe cât se crede. Ultima Lună plină, coroborată cu o orbită care a dus satelitul natural al Pământului mai aproape de noi, a avut loc pe 12 iulie.
De când a apărut termenul Super Lună?
Potrivit site-ului earthsky.org, Super Luna a apărut ca termen în 1979, de la astrologul Richard Nolle, când el a descris apropierea satelitului de Pământ. El spunea că sunt între 4 şi 6 astfel de fenomene anual.
În momentul perigeului, Luna este la o distanţă de 356.991 de kilometri de Pământ, iar două săptămâni mai târziu ea va atinge apogeul, cea mai îndepărtată poziţie de Pământ, la 406.490 de kilometri distanţă.
Luna nu va mai fi atât de apropiată de Pământ până pe 10 august 2014, când va ajunge cu 5 kilometri mai aproape. De asemenea, pe 28 septembrie 2015 Luna va ajunge cu 123 de kilometri mai aproape. Pe 14 noiembrie 2016 Luna va fi la „doar” 356.509 kilometri de Pământ, distanţă care nu se va mai atinge până în 2034.
Ce cauzează Super Luna?
Despre acest fenomen s-a vorbit ca unul periculos şi care ar cauza dezastre naturale. Reprezentanţii Observatorului Astronomic spun că singurul efect al Super Lunii este creşterea discretă a mareelor. Se ştie că acestea sunt influenţate de atracţia Lunii. Pământul poate să contreze această atracţie în general, dar apa este în permanentă mişcare, astfel că nu poate fi controlată. Magnetismul produce flux şi reflux, apele crescând. Cu toate acestea, mareele nu sunt cu adevărat uriaşe, ci pot avea o influenţă doar dacă sunt combinate cu furtuni.
În tradiţia creată de astrologi, nu de către astronomi, se spune că Luna Plină cauzează reacţii emoţionale extreme, iar sfatul astrologilor este să fim mai raţinali şi să nu ne ascultăm instinctele în această perioadă.
Conspiraţiile Super Lunii?
Cu toate că oamenii de ştiinţă neagă cu putere teoriile conspiraţiei, amatorii susţin că apropierea Lunii a cauzat mereu dezastre naturale. Acestea s-au petrecut în 1955, 1974, 1992 sau 2005. Tsunami-ul care a ucis mii de persoane în Indonezia s-a întâmplat la două săptămâni înainte de Super Luna din 2005, iar în 1974 ciclonul Tracy a afectat zona Darwin din Australia.
De asemenea, amatorii teoriilor conspiraţiei vorbesc despre faptul că astfel de evenimente cauzează cutremure, iar vulcanii pot erupe. Pete Wheeler de la Centrul Internaţional pentru Radioastronomie spune că „Nu erup vulcanii şi nici nu se produc cutremure, doar dacă acestea nu erau inevitabile oricum. Oceanele vor avea doar un flux şi un reflux mai mari decât de obicei, dar nu e nimic spectaculos”. Luna ar avea cu 42% mai multă forţă gravitaţională în punctul de perigeu decât în mod normal.
Potrivit site-ului space.com, în timpul Super Lunii activitatea seismică a crescut de obicei doar cu 1%, dar influenţa globală este nesemnificativă. Deşi plăcile tectonice sunt afectate de o presiune mai mare, nu există posibilitatea declanşării unor cutremure mari.
Richard Nolle, creatorul termenului, a mai dat exemple despre dezastre care ar fi fost cauzate de Super Luna, cum ar fi cutremurul din Hawke’s Bay, SUA din 1931, uraganul New England din 1938, erup’ia Muntelui Pinatubo din 1991, uraganul Katrina din 2005 şi tsunamiul din Indonezia din acelaşi an.

http://www.sfetcu.com/

Ce este superLuna?
[youtube id=”1MPmdJ6mGQ4″]

Ce sunt Perseidele?
[youtube id=”106ne66KAuw”]

Comentarii

comentarii