100 de ani de la începutul Primului Război Mondial

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa au organizat anul acesta, împreună cu alte instituții și organizații importante din județ, mai multe manifestări comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial.
Astfel de evenimente, care conduc în primul rând la comemorarea tuturor victimelor, indiferent de care parte au luptat, au fost organizate și ca un semn al intenţiei participanților de a se implica în dorința unanimă ca astfel de evenimente să nu mai aibe loc niciodată, recunoscând pacea drept unul dintre țelurile supreme ale omenirii de astăzi.
Astfel de manifestări comemorative cu această tematică, organizate de noi, s-au desfășurat în localitățile Anina, Baru Mare (județul Hunedoara), Brezon, Caransebeș, Gârliște, Măureni, Nădrag, Reșița, Sasca Montană, Timișoara și Tirol.
Vineri, 28 noiembrie, va avea loc la secția germană „Alexander Tietz“ a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin o ultimă manifestare de acest gen dedicată centenarului de la declanșarea Primului Război Mondial. Va fi organizată o expoziție de fotografii cu unele din monumentele dedicate ambelor conflagrații mondiale din secolul trecut, care se află pe teritoriul Banatului Montan, de asemenea o mini-expoziție filatelică și numismatică dedicată aceluiași eveniment și totodată o întâlnire cu elevi ai claselor a XII-a A și B de la Colegiul Tehnic Cărășan Reșița. Despre Primul Război Mondial va vorbi cu acest prilej istoricul reșițean prof. Dan Obersterescu.

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii