13 octombrie 2016, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Ziua de 13 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale în scopul conştientizării riscurilor posibile şi informării corecte a cetăţenilor, în vederea luării măsurilor necesare privind prevenirea, pregătirea pentru dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.

Specialiştii dau diferite definiţii dezastrelor, dar toate reflectă gravitatea consecinţelor manifestării acestor fenomene: “o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale sau modificări nefaste ale mediului, care nu poate fi refăcută prin resursele acesteia” sau “fenomene naturale distructive de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă” (cutremure, alunecări şi prăbuşiri de teren, inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, epidemii, epizootii).

În urma intensificării agresivităţii fenomenelor meteorologice periculoase, ca urmare a schimbărilor climaterice, la nivelul judeţului nostru, dezastrele s-au materializat sub forma inundaţiilor care au provocat pagube materiale însemnate în acest an şi care trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate.
Pentru aniversarea Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin organizează, anul acesta, o serie de activităţi specifice.

Joi, 13 octombrie 2016, în intervalul orar 11:00-14:00, la sediul inspectoratului din Reşiţa, se vor „deschide porţile” pentru grupuri organizate de elevi. Se vor prezenta materiale informative pentru creşterea nivelului de conştientizare a riscurilor generatoare de dezastre naturale, pentru însuşirea regulilor de comportare în momentul producerii acestora şi se vor efectua exerciţii de evacuare.

Tot în data de 13 octombrie 2016, la Oţelu Roşu, Detaşamentul de Pompieri Caransebeş împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria oraşului Oţelu Roşu vor organiza pentru elevii claselor I-VIII lecţii deschise pe tema dezastrelor, prezentând modul corect de comportare în aceste situaţii, precum şi exerciţii demonstrative: evacuarea pe geam a unei persoane rănite folosind metoda alunecarea tărgii pe scara culisantă, extragerea unei victime surprinse sub dărâmături în urma unui cutremur prin utilizarea drujbei pentru beton, stingerea unui incendiu cu ajutorul stingătoarelor P6, pentru ca elevii să înveţe utilizarea corectă a unui stingător şi prezentarea metodelor de stingere a unui incendiu de ulei (la Casa de Cultură, începând cu ora 10.00).
Lecţii deschise pe tema dezastrelor şi exerciţii de evacuare în caz de cutremur vor fi susţinute şi de cadrele Inspecţiei de Prevenire, cu ocazia controalelor efectuate la mai multe şcoli din judeţ în perioada următoare.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin vă reaminteşte că reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună – atât a autorităţilor, a instituţiilor cât şi a cetăţenilor – şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune în primul rând cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţii omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

Comentarii

comentarii