18 aprilie: Ziua Internațională a Monumentelor și a Siturilor

În anul 1982, Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor / ICOMOS stabilea data de 18 aprilie ca fiind Ziua Internațională a Monumentelor și a Siturilor. Județul Caraș-Severin este bogat în ceea ce privește monumentele și siturile, în parte cunoscute în țară și peste hotare, în parte mai puțin cunoscute.

Anul trecut, în perioada 8 – 16 mai 2020, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin și a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin au apărut sub motto-ul „Monumente și situri din Banatul Montan, o plusvaloare europeană” scurte prezentări a 9 monumente și situri din județul Caraș-Severin, care oglindesc nu numai valoarea locală a acestora, ci ne reprezintă atât ca regiune cât și ca comunitate pe plan european. Acest proiect a fost dedicat Zilei Europei 2020 și a fost realizat cu sprijinul dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă.

Cele 9 monumente și situri enumerate atunci au fost:

  1. Peștera cu oase: Homo europaeus (preistoric)
  2. Caransebeș: Tibiscum (sec. II-VI AD)
  3. Băile Herculane: centrul istoric / ansamblu (începând cu sec. XVIII / datarea epigrafică 153 AD – informație istorică privind întemeierea băilor „AD MEDIAM”)
  4. Oravița: Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” (1817)
  5. Semmeringul bănățean (începând cu 1847)
  6. Reșița: Muzeul de locomotive (începând cu 1872 – ca și fabricație de locomotive)
  7. Caransebeș: Primăria (1903)
  8. Reșița – Văliug: Sistemul hidroenergetic (1903 – 1907)
  9. Rusca Montană: Monumentul Turismului (1936)

Cu prilejul realizării acestui proiect a fost realizată și o broșură cu prezentarea acestora în limbile română, engleză, germană și franceză. Mai trebuie precizat faptul că în fiecare an, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor are o tematică anume. Anul trecut, în 2020, această zi a avut ca tematică „Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility” („Culturi comune, patrimoniu comun, responsabilitate comună”), în anul 2019 „Peisaje rurale” („Rural Landscapes”), iar în 2018 „Patrimoniul pentru generații”, anul 2018 fiind și Anul European al Patrimoniului Cultural. Anul acesta, în plan central se află tematica „Complex Pasts: Diverse Futures” (traducere adaptată: „Istorii complexe – Viitor diversificat”).

Să ne bucurăm împreună de frumusețile monumentelor și siturilor din Banatul Montan, ele reprezintă o plusvaloare a acestei regiuni, ca parte din România și Uniunea Europeană.

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii