2000 mc de material lemnos in valoare de doua milioane de lei confiscati de jandarmi

2000 mc de material lemnos recuperati de jandarmi de la începutul anului. Sancțiunile contravenționale aplicate se ridică la aproximativ două milioane de lei. În perioada de referință, aproximativ 7900 de jandarmi au participat la 1948 de acțiuni desfășurate în mod independent, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor săvârșite în domeniul silvic. În aceeași perioadă, peste 8100 de jandarmi au luat parte la 3197 de acțiuni similare, organizate în cooperare cu organele silvice.

Astfel, de la începutul anului și până în prezent, jandarmii au constatat 432 de fapte penale, cu 428 autori reținuți și au recuperat aproximativ 2000 mc de masă lemnoasă.

Pe timpul acțiunilor desfășurate atât în mod independent, cât și în cooperare cu alte instituții, jandarmii au aplicat 4.215 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 1.909.732 lei.

De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării: 4 autoturisme, 8 autoutilitare, 3 camioane, 128 atelaje hipo, 145 motofierăstraie, 158 topoare și alte 141 de mijloace de transport sau obiecte utilizate la săvârșirea faptelor ilicite în domeniul silvic.

Jandarmeria Română a obținut competențe în domeniul controlului circulației materialelor lemnoase, odată cu intrarea în vigoare a Legii 133/2015 pentru modificarea și completarea Legii 46/2008 Codul Silvic, acest gen de acțiuni reprezentând o prioritate a Structurii de Prevenire și Combatere a Faptelor Antisociale din cadrul instituției.

Informații suplimentare:

Începând cu luna septembrie a.c., agenții constatatori din cadrul Jandarmeriei Române au dreptul de a opri autovehiculele pe drumurile forestiere, în vederea exercitării controlului circulaţiei materialului lemnos.
Jandarmii vor putea aplica sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1000 şi 12000 de lei pentru tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum şi pentru furtul ori însuşirea arborilor tăiaţi cu drept sau fără drept, a puieţilor şi pomilor de Crăciun, dacă valoarea prejudiciului nu depăşeşte de cinci ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.
Cu amendă cuprinsă de la 5000 până la 10000 de lei şi confiscarea materialelor lemnoase îi vor putea sancţiona contravenţional pe cei care expediază, transportă, primesc, depozitează sau prelucrează material lemnos fără provenienţă legală, ori pomi de Crăciun.
De asemenea, transportul materialelor lemnoase cu aviz de însoţire a cărui valabilitate a expirat este o faptă contravenţională sancţionată cu amendă cuprinsă între 3000 şi 6000 de lei, pe care agenţii constatatori din cadrul Jandarmeriei Române au obligaţia şi dreptul de a o constata, începând cu aceeaşi dată.

http://www.comunicare.jandarmeriaromana.ro/2000-mc-de-material-lemnos-recuperati-de-jandarmi-de-la-inceputul-anului-sanctiunile-contraventionale-aplicate-se-ridica-la-peste-aproximativ-doua-milioane-de-lei/

Comentarii

comentarii