Obicei vechi reluat la Biserica Ortodoxă din Bozovici, Mormântul Lui Hristos este păzit de către Garda Mântuitorului EXCLUSIV VIDEO

Printre locurile care se mândrește de multă vreme cu trecutul și obiceiurile vechi care sunt duse mai departe de către tineri, este și comuna Bozovici din Valea Almajului din Caraș Severin. Tinerii de aici s-au fălit întotdeauna cu meleagurile unde s-au născut și la fiecare sărbătoare în comunitate, încearcă să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile din trecut.

Un obicei vechi care părea uitat în trecut și care era mândria localității în preajma sărbătorilor de Paște la Biserica Ortodoxă din Bozovici, păzirea Mormântului Lui Hristos de către Garda publică, a fost reînviat după ani mulți, de către tineri începând de anul trecut. Tinerii se  îmbrăcă în port popular și așa cum era odată la biserică, vin să păzească Mormântul lui Hristos trei zile și trei nopți, până la Înviere. Exact ca în armată, ei fac planton și serviciu de gardă în schimburi.

De fapt, cei din Garda Mântuitorului sunt martorii Învierii lui Hristos. Sf. Evanghelist Matei spune că sinedriștii nu s-au mulțumit cu ceea ce făcuse, faptul că L-au Răstâgnit pe Hristos și se temeau că El are adepți chiar printre ei. Sinedriștii iau câțiva ostași romani și îi pun să păzească Mormântul Lui Hristos.

Obiceiul din Biserica Ortodoxa din Bozovici, este unul foarte vechi, istoric și cu însemnătatea foarte importantă în istoria credinței ortodoxe din Valea Almăjului. În Vinerea neagră la Bozovici, săteni au umplut biserica, au asistat la serviciul religios până la punerea în mormânt a Mântuitorului. Apoi urmează priveghiul.

Acolo, Garda Mântuitorului formată din tineri din Bozovici, păzesc Mormântul Lui Hristos. Femeile și bărbații participă și ei la priveghere și se roagă în liniște. Afară, în curtea bisericii, copiii și tinerii, se întrec în a bate toaca și cu toții – semn care prevestește așteaptă Învierea Domnului IIsus și Sfintele Paște.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Obicei vechi reluat la Biserica Ortodoxă din Bozovici, Mormântul Lui Hristos este păzit de către Garda Mântuitorului EXCLUSIV VIDEO

Comments are closed.