În acest an, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit  la Monumentul Eroilor din Govândari pe motiv de …….saci cu nisip VIDEO

Ca în fiecare an, de Ispas, în România este marcată și Ziua eroilor neamului. De mai bine de 20 de ani, acest moment era marcat la Reșița printr-un ceremonial militar şi religios la Monumentul Eroilor din Parcul Tricolorului din cel mai mare cartier al Reșiței, Lunca Bârzavei. Monumentul de dimensiuni foarte mari – este realizat din inox pe un piedestal placat cu marmură neagră realizat de marele sculptor Constantin Lucaci.

Și în acest an, Instituţia Prefectului – Județul Caraș-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Reșița şi Garnizoana Reşiţa, au organizat acest ceremonial, numai că, locația a fost schimbată în altă parte a orașului. În loc de Monumentul Eroilor din Piața Tricolorului, organizatorii au ales ca loc de desfășurare „Piața Traian Vuia” din municipiul Reșița. Piața – este impropriu spus fiindcă de fapt, acolo există o cruce într-un parc și cam atât. Dar, în final motivul contează, nu-i așa? Motivul invocat de Prefectură și Garnizoana Reșița în schimbarea tradiționalei locații, a fost legat de felul în care arată acum Monumentul Eroilor din Parcul Tricolorului. Asta deși nimeni nu vrea să recunoască oficial acest lucru.

Mai exact, acolo a avut loc un ……act artistic al unui artist contemporan. De fapt, Monumentul Eroilor din marmură și inox al maestrului Constantin Lucaci, a fost îngropat în sute de saci cu nisip sub sloganul ,,Mai tare ca moartea”! Este vorba de demersul artistic al Primăriei Reșița împreună cu artistul vizual Coonstantin Comănescu.

Autoritățile locale spun că aceasta este denumirea ,,instalației performative” ridicată de artist în jurul Monumentului Eroilor din Parcul Tricolorului din Reșița și este inspirat din gesturile de fortificare a monumentelor din orașe ucrainene precum Odessa, care așteaptă un potențial atac, sau Harkov care a fost supus bombardamentelor. Numai că, reșițenii i-au schimbat numele din ..mai tare ca moartea” în ,,mai urât ca moartea”. Din câți reșițeni am inerviecat noi, din păcate, aproape niciunul nu este de acord cu demersul artistic al edililor și al artistului.

În opinia celor de la Primăria Reșița, acest tip de apărare este folosit și în zone afectate de conflicte pentru a proteja monumentele istorice. Lucru perfect adevărat. Pe de o parte, proiectul vrea să atragă atenția asupra tragediei din Ucraina, pe de altă parte, demonstrează înăuntrul artei ce anume e considerat artă în timp de pace și baricadă pe timp de război. Lucrarea a fost realizată de artist ,,pe gratis” – administrația locală contribuind doar cu materialele și mâna de lucru. O parte – fiindcă au fost și mulți voluntari care i s-au alăturat artistului. Toate frumoase și perfecte în opinia Primăriei Reșița, numai că, reșițenii de toate vârstele se arată insensibili și nu înțeleg o iotă din acest demers artisic. Ba mai mult, ei acuză Primăria Reșița de ..proastă inspirație” și spun că din fericire, România nu este în război cu nimeni.

La rândul ei, administrația publică locală, prin vocea lui Dorinel Hothogu – consilierul cultural al primarului Ioan Popa, spune că reșițenii nu prea sunt obișnuiți cu acest tip de cultură vizuală și că autorul este bine apreciat și cotat la nivel national și international.

Comentarii

comentarii

One thought on “În acest an, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit  la Monumentul Eroilor din Govândari pe motiv de …….saci cu nisip VIDEO

Comments are closed.