Două zile de petrecere și voie bună la Bozovici de ruga bănățeană VIDEO

La Înălțarea Domnului sau Ispasul cum este denumită în popor marea sărbătoare, la Bozovici dar și în alte sate din Banatul de munte, se ține ruga sau nedeia cum i se mai spune. După mai bine de doi ani de pauză datorită pandemie de Coronavirus, s-a dat startul la petrecerile de rugă în fiecare sat din Banat. Biserica din localitate îşi serbează hramul la sărbătoarea Ispasului. Cu acest prilej, toți fii satului au revenit acasă de prin lumea mare pe unde sunt plecaţi la munca pentru a petrece împreună la Ruga satului.

Ritualul de la ruga satului este cunoscut de toată lumea. Întreaga comunitate participă la slujba de la biserică și, apoi, împreună cu musafirii, se așază în jurul mesei pline de bunătăți gătite de gospodinele casei. Seara se merge la joc in centrul satului – de obicei în fața bisericii, sau la căminul cultural. La Bozovici, jocul are loc în parcul central din apropierea primăriei.

Pregătirile de această sărbătoare se fac cu câteva zile înainte, atunci când în fiecare gospodărie se pregătește masa festivă de rugă pentru „goști”. În Bozovici, petrcerea se ține în fiecare an în parcul central al comunei și ține două zile.

La Ispas în prima zi de sărbătoare, localnicii și invitații merg cu toții la biserică. Pe la ora 20 toată suflarea satului se adună în parc, la „joc”.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii