220 De ani de la tipărierea Bibliei de la Blaj- Biblia lui Clain

Biblia de la Blaj reprezinta punctul de pornire al limbi romane. Primele citate legate de Biblia de la Blaj apar in poezia ” Glossa” a lui Mihai Eminescu.
Biblia de la Blaj, cunoscuta si ca Biblia lui Clain a fost tiparita cu caractere chirilice intre anii 1793-1795, cu sprijinul Episcopului Ioan Bob.

Samuil Micu incepe sa traduca Biblia inca din anul 1783.
Aceasta a exercitat timp de peste un secol o mare influenta asupra limbajului biblic romanesc.
Totodata, Biblia de la Blaj este rodul Scolii Ardelene, scoala nascuta in sanul Bisericii Greco-Catolice romanesti din Transilvania.
Motivatiile care au dus la baza scrierii ei sunt legate de dorinta romanilor din Transilvania de a avea o Biblie care sa fie a lor.

Unii din factorii care au pregatit aparitia Bibliei de la Blaj au fost lepadarea vesmantului slavon al limbii cartilor bisericesti prin porunca Episcopului Atanasie Anghel, Unirea cu Roma a Bisericii Romanesti din Transilvania ( 1700), infiintarea Scolilor Blajului (1754), lupta pentru drepturile romanilor a lui Inocentiu Micu Klein.

. La aparitia ei, Biblia de la Blaj avea sa fie distribuita prin porunca Episcopului Ioan Bob „, Bisericii si la tot neamul romanesc”.
In anul 2000, Biblia de la Blaj a fost republicata intr-o editie jubiliara, tiparita la Tipografia Vaticana din Roma.

Noua editie cuprinde in partea stanga reproducerea anastatica a textului cu caractere chirilice, iar in partea dreapta transcrierea interpretiva a acestuia cu caractere latine.
Este un volum impunator de 2624 de pagini, care a starnit admiratia Papei Ioan Paul al II lea, fiind lansata in prezenta Sanctitatii Sale la 31 mai 2001.
Lucrarea a fost distinsa cu premiul ” Timotei Cipariu” al Academiei Romane.

Mihele Bogdan Andrei
Presedinte AGRU Resita

Comentarii

comentarii