3 angajatori cu muncitori la negru – Controale ITM

În intervalul 24–28 octombrie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin au identificat în timpul acțiunilor de control 8 persoane care prestau activitate fără a avea încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă la 3 angajatori.

Cei 3 agenți economici au fost sancționați pentru muncă nedeclarată cu amendă contravențională în valoare totală de 160.000 lei. Firmele în cauză prestează activități în domeniul construcțiilor, 2 dintre acestea având sediul social în județul Caraș-Severin și 1 în județul Timiș.

Readucem la cunoștința opiniei publice faptul că munca nedeclarată reprezintă acea activitate prestată de un salariat pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, fără a fi respectate prevederile legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă. 


Fiecare salariat trebuie să știe că pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de muncă înainte de începerea activității.

Persoanele care acceptă să muncească fără forme legale au numai de pierdut, fiindu-le afectate drepturile salariale, asigurările sociale (pensie, sănătate, șomaj), siguranța materială a familiei și nu în ultimul rând, statutul social.

Comentarii

comentarii