Constantin Popovici a intrat în elita celor mai buni săritori în apă

El e primul român care a participat la Seria Mondială Red Bull Cliff Diving și care a ocupat locul 7 în clasament încă de la debut.

https://www.redbull.com/ro-ro/videos/red-bull-cliff-diving-2018-copenhaga-go-pro

Constantin Popovici a crezut mereu în talentul său și-n puterea lui de muncă. Povestea lui seamănă cu cea a multor sportivi români pe care determinarea, îndemânarea și credința într-o stea norocoasă îi aduce, după ani întregi de antrenamente, în lumina reflectoarelor datorită premiilor și medaliilor obținute la concursuri și olimpiade.
La numai 30 de ani, Constantin a devenit unul dintre cei mai buni săritori în apă din lume. Iar locul 7 pe care l-a ocupat recent la prima sa participare în Seria Mondială Red Bull Cliff Diving confirmă aluatul din care e făcut. Cele patru sărituri ale lui au impresionat juriul care a apreciat că e sportivul cu cea mai frumoasă execuție dintre toți cei care au primit vreodată un wild card în cadrul acestei competiții.
Constantin Popovici sare de pe Casa Operei din Copenhaga
”Am avut o săritură ușoară, pentru tehnică și eleganță, una intermediară cu dificultate medie și încă două fără limită de coeficient, unde poți să faci cât de multe salturi sau șuruburi poți, acolo arăți cât de bun poți să fii la nivelul de dificultate,” spune Constantin.
Chiar și participarea lui la Seria Mondială Red Bull Cliff Diving de la Copenhaga a fost determinată de dorința lui de a se antrena cât mai mult, în cele mai bune condiții pe care le poate găsi, și de un prilej fericit de care a profitat la maximum și datorită căruia s-a remarcat ca participant în etapa din Danemarca. Povestea lui Constantin e deopotrivă inspirațională și un exemplu că nimic nu este imposibil când îți dorești cu adevărat.
Cum ai ajuns să participi la Red Bull Cliff Diving la Copenhaga?
În Italia, acolo unde locuiesc în prezent și unde fac show-uri de high diving, cunosc oameni care organizează astfel de concursuri. Inițial, nu urmăream să particip la Red Bull Cliff Diving, acesta era un plan pe care îl aveam pentru 2019. Tot ce doream era să mă pregătesc cât mai bine pentru MarMeeting, o altă competiție de high diving, cu tradiție, care a avut loc weekend-ul acesta și unde, datorită săriturii mele bune și locului pe care m-am clasat, am reușit să mai câștig un wild card de la Red Bull și, deci, pe 23 septembrie voi participa la finala Red Bull Cliff Diving din Italia, la Polignano a Mare. Surpriza a fost și mai mare când, după MarMeeting, organizatorii Red Bull Cliff Diving m-au sunat să îmi spună că primesc încă un wild card și pentru etapa din Mostar, din 8 septembrie.
Constantin Popovici impresionează juriul la Copenhaga
Constantin Popovici impresionează juriul la Copenhaga
Astfel, înainte de Copenhaga, organizatorii italieni pe care îi cunoșteam mi-au spus că Red Bull permite unor săritori buni să se antreneze, în afara competiției, de pe platforma de concurs, iar eu asta și urmăream, să sar cât se poate de mult de la înălțimi mari, astfel încât să fiu cât mai bine pregătit pentru MarMeeting, unde se sare de la 28 de metri înălțime. La Red Bull Cliff Diving înălțimea e de 27 de metri, așa că planul era perfect. Zis și făcut! Am plecat la Copenhaga și, în timp ce mă antrenam, organizatorii mi-au spus că au un loc liber în concurs și m-au întrebat dacă vreau să particip. Am acceptat imediat, chiar dacă nu aveam asta în minte și ce s-a întâmplat pe urmă, știți deja cu toții, m-am clasat pe locul 7. Uite că, de la acel moment, am avut parte numai de șanse și, până la urmă, voi participa și la ultimele două etape din Red Bull Cliff Diving.
Și care ar fi obiectivul ideal?
Să am sărituri atât de bune încât la final să fiu în top 10. Acum, în clasament, sunt pe locul 13, după numai o săritură. Am toate șansele să intru în top 10. Săritorii din top 10 sunt calificați automat la toate etapele din Seria Mondială Red Bull Cliff Diving din 2019. Asta vreau și eu!
Îți doresc mult succes! Cum te-ai apucat de high diving?
Eu fac high diving de câțiva ani. Dar de nivelul la care am sărit la Red Bull Cliff Diving m-am apucat chiar în acest an, pentru că acum m-am simțit pregătit mental pentru asta. Mulți dintre colegii mei cu care am fost sau sunt în show-uri de sărituri au făcut tranziția spre high diving. Și am fost inspirat de ei și am vrut să fac și eu asta încă de anul trecut, însă un accident pe care l-am avut în Franța și-n urma căruia mi-am rupt un picior a amânat planul meu.
Constantin Popovici sare de pe Casa Operei din Copenhaga
Constantin Popovici sare de pe Casa Operei din Copenhaga
Am avut dublă fractură, două operații, opt șuruburi, a fost destul de nasol. Prin august 2017 mi-am scos ghipsul, am început recuperarea și, între timp, m-am antrenat pentru Naționale și săriturile de la 10 metri, care au avut loc în decembrie. M-am dus la concurs mai mult pentru mine și pentru recuperare, însă am plecat de acolo cu cinci medalii de aur. Așa că m-am dus înapoi în Franța să îmi scot șuruburile fiindcă știam că dacă fac asta mai repede, recuperarea va fi mai ușoară. Apoi am revenit acasă de sărbători și pe 3 ianuarie anul acesta am reluat pregătirile. Plănuiam să merg la Naționalele de la Bacău din aprilie, însă aveam deja semnat contractul de muncă din Italia, unde sunt acum și chiar îmi doream să vin aici să fac high diving pentru că aveam condițiile ideale de pregătire și tot ce voiam era să mă antrenez tot anul pentru Seria Mondială Red Bull Cliff Diving din 2019 și alte concursuri. Numai că, uite, în Seria Mondială am ajuns mai repede (râde).
În aprilie, la Naționale, ai mai mers?
Da, și am luat și baremul pentru Europenele de la Glasgow și, deci, m-am calificat să merg acolo. Inițial, cei din Federație au zis că pot merge, apoi, când le-am propus să mă antrenez în Italia, că aveam condiții mai bune și echipa națională a Italiei îmi e prietenă și puteam să-mi fac gratuit antrenamentele, cei din Federație n-au mai fost de acord. Au zis că trebuie să mă antrenez în România, sub supravegherea lor, că nu pot face și circ în Italia, așa se refereau ei la spectacolele pe care le fac aici, și performanță la lotul național, deși am fost singurul dintre seniorii români care se calificaseră la Europenele de la Glasgow. 
Și ce-ai făcut când ai fost pus în fața acestei alegeri?
Am ales high diving-ul. Știam că vreau să fac asta pentru că am potențial, după cum s-a văzut la Copenhaga și la MarMeeting (râde). Am reușit să mă văd cu Camelia Potec (n.red. președintele Federației Române de Natație) la Roma, care venise aici pentru o întâlnire la Federația Internațională de Natație și mi-a explicat că din motive birocratice nu pot să fac lucrurile așa cum vreau eu, dar că ea își dorește să mă vadă la Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo din 2020. Iar eu am zis că vreau să fac și high diving, și sărituri.
Ce crezi că n-a înțeles Federația în ceea ce te privește?
Că eu în Italia nu fac circ cu show-urile mele, ci că aici am prilejul să mă pregătesc în condiții extraordinare pentru lucrurile mai mari pe care îmi doresc să le fac precum high diving-ul și competițiile internaționale unde vreau să reprezint România.
Pe locuri, fiți gata, sari
Pe locuri, fiți gata, sari
În România de ce nu te poți pregăti la fel de bine?
Fiindcă nu am unde, noi nu avem un bazin olimpic. În vreme ce sportivii din alte țări se pregătesc în bazine ultra performante, unde totul e digitalizat, în România eu încă sar pe bureți în sala de sport. Oricum, în octombrie mi se încheie contractul de muncă în Italia și mă reîntorc în România fiindcă în noiembrie vreau să particip la Cupa Mondială de High Diving în Abu Dhabi și, apoi, să plec în cantonament la Sibiu sau la Bacău și să urmez planul de antrenament aprobat de Federație.
Vrei să rămâi la curent cu performanțele lui Constantin Popovici? Urmărește contul său de Instagram!
Ești curios să vezi ce va face sportivul român în ultimele două etape ale Seriei Mondiale Red Bull Cliff Diving? Fii cu ochii pe el în etapa de la Mostar pe 8 septembrie și în marea finală din 23 septembrie de la Poligano a Mare.

Mai multe

Ce urcă trebuie să și coboare
CLIFF DIVING
Constantin Popovici sare de pe Casa Operei din Copenhaga
0:38 min

Comentarii

comentarii