Târgul Mare de primăvară de la Coronini – Cel mai mare târg din Clisură la cea de a XI a ediție VIDEO
Cea de-a XI a ediţie a Târgului Agricol de la Coronini, organizat de către Primăria comunei şi Camera Agricolă a judeţului Caraş-Severin a fost o reuşită. A fost mult mai multă lume decât la alte ediţii şi – probabil că la târg la Coronini a fost prezentă toată Clisura Dunării – fie că sunt agricultori, fie că nu.
La manifestare au fost prezenţi distribuitori de îngrăşăminte chimice, pesticide, ierbicide, flori, crescători de animale şi păsări, producători individuali de produse tradiţionale, dar şi foarte mulţi cumpărători. Târgul a crescut ca şi calitate, dar şi ca număr de participanţi, faţă de ediţia organizată anul trecut.
Azi și mâine, la Coronini la târg sunt prezenţi zeci de comercianți şi producători şi câteva mii de cumpărători, acesta fiind singurul târg de profil ce se organizează în zona Clisurii Dunării de la Bazias din Caras Severin şi până la Orşova în Mehedinţi.
Această ediție a Târgului Agricol de la Coronini, a adus o ofertă extrem de variată şi generoasă: răsaduri, fructe, legume, păsări şi animale, flori, unelte agricole şi produse tradiţionale, nelipsite la târgurile de profil, aduse din toate zonele Banatului Montan şi nu numai. Ca la orice târg, nu au lipsit nici grătarele pe care au sfârâit mititeii, aceasta fiind un fel de avanpremieră la sărbătoarea de 1 Mai.
Nu au lipsit muzica și dansul popular și nici tarabele cu fel de fel de preparate gastronomice și nici grătarele cu mici și cârnăciori. Prin aceste târguri, producătorii locali au ocazia să își vândă produsele iar cetățenii să procure ce au nevoie.
Ca în fiecare an, mierea și produsele apicole au locul lor special într-o manifestare de asemenea anvergură. Din păcate și în acest an vremea capricioasă le-a dat mari bătăi de cap apicultorilor. Din cauza temperaturilor ridicate de la început de aprilie, înflorirea rapiței s-a suprapus peste înflorirea salcâmului. Apicultorii au sperat într-un an bun, dar din păcate înghețul de aprilie și înflorirea suprapusă va duce în acest an la compromiterea producției de miere de salcâm.
În rest, apicultorii au adus la piață miere polifloră, preparate din propolis și ceară. Restul preparatelor apicole gen lăptișor de matcă sau alte preparate speciale, se pot comercializa doar în magazine cu temperatură controlată.
Un reportaj de Adi Neagu