A inceput Postul Craciunului – Este bine sa stiti aceste lucruri – Face bine la suflet VIDEO

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Dezlegari in Postul Craciunului

Dupa randuiala din pravile, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.

Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica

Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.

Zilele din anul acesta in care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica), 24 si 25 noiembrie (sambata si duminica), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 1 si 2 decembrie (sambata si duminica), 3 decembrie (Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfanta Mare Mucenita Varvara), 6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfanta Mucenita Filofteia), 8 si 9 decembrie (sambata si duminica), 13 decembrie (Sfantul Ierarh Dosoftei), 14 si 15 decembrie (sambata si duminica), 18 decembrie (Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul), si in alte zile cand se intampla praznuirea hramurilor unor biserici (de exemplu, 12 decembrie, Sfantul Ierarh Spiridon).

Ce e bine si ce nu e bine sa facem in post

Postul nu trebuie ținut ca o dietă, deoarece acesta este o lucrare a inimii, iar acesta nu este doar o abținere de la anumite alimente. Femeile care spală așternuturile și fețele de masă în ziua în care se lasă de sec vor fi curate în tot restul anului. Gospodinele nu au voie să cosă, să toarcă și nu se țese pentru a nu fi lovite de rele și boli. Dacă împrumuți ceva din casă, lupii se vor înmulții, consideră specialiștii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

O altă superstiție ar fi aceea că oamenii trebuie să acorde o mai mare atenție atunci când spală vasele. Ele trebuie puse la scurs cu gura în jos pentru a scăpa de pagubă în anul ce urmează. Mâncarea rămasă la ultima masă dinaintea Postului Crăciunului, nu se aruncă! Sunt strânse cu atenție și aruncate spre cer, în direcția răsăritului, pentru păsările cerului.

Comentarii

comentarii