UCMR a vandut fosta platforma industriala de la Mociur VIDEO

Platforma industriala Mociur – locul pe care exista pana mai acum câțiva ani ,,sectorul de foc” al UCM Resita, a devenit o amintire. Sectorul cald, adică topitoria și turnătoria de otel, topitoria și turnătoria de fontă, de metale neferoase, modelăria, Sectia Eboș, Forja și depozitele și magaziile, nu mai există. Totul a fost demolat, s-a tăiat tot ce insemna metal și a fost vândut cine știe pe unde. A urmat marea pacaleala cu fabrica de autobuze a lui Chebtiu, fabrică ce in loc să producă mijloace de transport motorizate, ansamblează acum biciclete intr-un colt de hală. Totul a ajuns o ruină atrăgând vânătorii de fier vechi, creând acel ghetou din Mociur.

Sectoarele calde de pe Platforma Mociur au apărut odată cu etapa de dezvoltare a turnătoriilor Combinatului Metalurgic Reșița în 1950, când obiectivul de dezvoltare spațială și modernizare a oțelăriei Siemens-Martin din cadrul combinatului, a necesitat mutarea vechilor turnătorii. Astfel, în perioada anilor ’50, a apărut o nouă platformă industrială a combinatului metalurgic de pe atunci, Platforma Mociur, amplasată pe malul drept al râului Bârzava, care la acea vreme constituia extremitatea sudică a orașului Reșița.

În prima etapă de dezvoltare, anii 1950-1965, pe platformă s-au realizat lucrări de infrastructură și au fost puse în funcțiune:

Turnătoria de oțel și oțelăria specială 1955 – 1956
Turnătoria de fontă 1957 – 1958
Turnătoria de neferoase și de precizie 1958 – 1960
Forja nouă 1964 – 1965

UCM Turnate era firma rezultată prin externalizarea Centrului de Producție Turnate-Forjate care făcea parte din UCM Reșița. Aici se produceau piese turnate din oțel și fontă, precum și piese forjate.

Cele două coșuri de fum de pe platformă au o înălțime de 90 de metri.

In data de 7 august a anului 2015, a fost nevoie de mai putin de 10 secunde pentru ca turnurile de pe platforma Mociur, dintre care doua cu o inaltime de 90 de metri, sa devina istorie. Proprietarul terenului, care a însemnat fosta platformă industrială Mociur, o companie turceasca din Agigea, a decis să demoleze coşurile şi să folosească spaţiul pentru o nouă destinaţie. “Spectacolul” a fost privit de zeci de resiteni curiosiu sa vada cum este ingropata in praf si pulbere Reşiţa industrială.

În luna decembrie a anului 2016, Primăria Resita, mai exact, primarul Ioan Popa, vroia să achiziționeze acest teren la un preț de 6-7 euro pe metru pătrat, iar halele să-i revină ca un fel de bonus. Fiind în faliment, lichidatorul MAGISTER a scos terenul și halele la a 20-a licitație, la un preț de pornire de 610.000 euro. Consilierii PSD au fost împotriva acestei hotărâri și proiectul a căzut.

Adunarea Creditorilor, în care Statul Român, reprezentat prin mai multe instituţii dintre care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, deţine peste 50%, a aprobat spre finele anului trecut (mai exact în luna octombrie) vânzarea în bloc a platformei Mociur. Potrivit reprezentanţilor UCMR, platforma nu face parte din centrul activităţii uzinei reşiţene. Practic, aici societatea nu mai desfăşoară de foarte mulţi ani activităţi de producţie, majoritatea imobilelor fiind în conservare. Un alt motiv care a grăbit luarea acestei decizii l-a constituit vânzarea şi demolarea imobilelor de pe platformele învecinate, cum ar fi UCM Turnate şi Eurometal, fapt ce a sporit gradul de expunere a bunurilor UCMR la furt şi vandalizare.

Vânzarea s-a făcut in 28 ianuarie, în cadrul unei licitaţii organizate la Bucureşti de Consorţiul de Administratori Judiciari, licitaţie adjudecată de filiala imobiliară a firmei Auchan. CEETRUS România a fost singurul ofertant, singurul care a cumpărat caietul de sarcini şi a depus garanţia de 513 511 de euro. Cine este CEETRUS? Filiala imobiliară a grupului Auchan, axat în principal pe segmentul retail, care şi-a propus să devină un dezvoltator urban, de proiecte cu funcţiuni mixte. Cel mai mare astfel de proiect se află în România, la Braşov, acolo unde CEETRUS a demarat în 2012 un amplu proces de regenerare urbană a fostei plaftorme Tractorul. Compania are proiecte mixte în Satu Mare, Cluj, Sibiu, Craiova, Bucureşti, dar şi la Reşiţa. Asupra planurilor avute la Reşiţa pe Platforma Mociur.

Comentarii

comentarii