68 de ani de la deportarea banatenilor in Bărăgan VIDEO

La împlinirea a 68 de ani de la deportarea în Bărăgan, victimele comunismului au fot comemorate, în a doua zi de Rusalii, la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa.

La Centru Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu” din Oraviţa a avut loc o manifestare prilejuită de comemorarea a 68 de ani de la deportarea în Bărăgan, a celor morţi în închisorile şi lagărele comuniste, cinstindu-le cu respect memoria şi pomenind jertfa lor tragică din istoria recentă a României.
Astfel, un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire, iar cei prezenţi au rememorat clipele de groază prin care au trecut, dar şi cum au început să facă şcoală în clădirea ridicată tot de părinţii lor, în Bărăgan.
Deportările în Bărăgan au avut loc în noaptea de 18 iunie 1951, fiind săvârşite de regimul comunist, deportaţii întorcându-se la casele lor în 1956.

„Data de 18 iunie este una importantă în istoria României şi am dorit să o fac cunoscută prin promovarea unei legi, şi anume, să fie recunoscută ca zi de comemorare a victimelor deportării în Bărăgan, în perioada regimului comunist. Am participat, în cea de-a doua zi de Rusalii, în acest loc istoric – Teatru Mihai Eminescu – alături de cei care au suferit în anii 50, fie ei deportaţi în Bărăgan, fie ei etnici germani, deportaţi în fosta URSS, fie deţinuţi, pentru că trebuie să le aducem omagiul nostru, să le transmitem recunoştinţa, stima şi respectul nostru. În acelaşi timp, ne închinăm şi păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor acestor atrocităţi. A fost un genocid, un Holocaust românesc, pe care nu-l cunoaşte multe lume. Sper ca prin activitatea mea parlamentară şi prin iniţiativele Asociaţiei Foştilor Deportaţi în Bărăgan şi Foştilor Deţinuţi Politici să facem cunoscut ceea ce s-a întâmplat în acei ani. Motivul este acela ca astfel de pagini negre din istoria României să nu se repete niciodată”, a declarat senatorul Marcel Vela. Acesta a subliniat că tinerii trebuie să cunoască faptul că înaintaşii lor, cândva au murit, au suferit şi au fost umiliţi chiar de români, de conaţionalii lor care au avut puterea şi au aplicat-o discreţionar, au avut Guvernul, dar care a fost abuziv, un guvern criminal, iar ceea ce s-a întâmplat în Bărăgan şi în Siberia, ca şi decizie politică a autorităţilor de la Bucureşti, a fost un genocid.

Comentarii

comentarii