Zilele de Paști au deschis sezonul turistic în Ostrovul Mare – Insula cailor din mijlocul Dunării VIDEO

Zilele libere de Pași au însemnat deschiderea sezonului turistic în Banatul de Sud și Clisura Dunarii. Unul dintre cele mai important și deosebit obiectiv din zonă, este Insula Ostrovul Mare. Acesteia I se mai spune și paradisul cailor sălbatici din Banatul de Munte. Din păcate, această zonă este nestemata neștiută din sudul Banatului fiindcă este prea puțin promovată.

Pe raza judeţului Caraş-Severin există două zone în care trăiesc în libertate herghelii de cai. Unii s-au sălbăticit, alții deja s-au născut liberi, în sălbăticie. Conform ultimelor monitorizări, o herghelie cu aproape 100 de cai trăiește în zona Brădet – Maidan, iar o alta, mult mai mare, trăiește în libertate în mijlocul Dunării  pe insula Ostrov de lângă Moldova Nouă.

Insula Ostrov este situată pe Dunăre, la sud de localitatea Moldova Veche. Insula este rezervație națională și este inclusă în Parcul Național Porțile de Fier, parc natural ce se întinde de la Baziaș și se termină în județul Mehedinți , la Porțile de Fier.

 În interiorul insulei se întind și două lacuri cu izvoare proprii si fără conexiune cu Dunărea. Lacurile ocupă cea mai mare suprafață a insulei. Aici vieţuiesc egreta neagră, cormoranul mare sau stârcul roşu, lebede şi alte păsări. Insula are 1.600 de hectare și 6 km lungime.

Zilele libere de Paști au fost momentul prielnic pentru reluarea croazierelor cu bărcile cu motor între punctul de plecare Moldova Nouă și diferite obiective turistice din Clisura Dunării. Cele mai multe pe malul românesc, dar și unele de pe malul sârbesc cum ar fi cetatea medievală Golubăț, lacurile de la Biserica Albă sau satele pescărești cu populație românească.  

Caii de din Ostrov au ajuns aici fiind aduși de locuitorii satului Moldova Veche. Până prin anii 1970, caii erau crescuiți aici în stare de libertate fiindcă nu existau prădători naturali. Apoi, la maturitate, caii erau prinși și îi vindeau la târg sau îi foloseau la muncile pământului. Erau aduși pe insulă cu un bac, dar prin anii 80, bacul s-a stricat, o parte din cai au fost aduși pe mal, iar alte animale au rămas pe insulă unde au fost abandonate.  

Caii s-au adaptat la condițiile de pe insula, hrană au din belșug, prădătorii nu există și s-au înmulțit pe cale naturală. Acum sunt peste 130 de cai și au devenit  principala  atracţie turistică a Banatului de Munte. Aceşti cai au un rol foarte important în ecosistem şi constituie un obiectiv turistic al Banatului.

Pentru a ajunge pe insulă în acest paradis al cailor sălbatici, cea mai bună variantă este una dintre micile ambarcaţiuni, care pleacă de la pensiunile din portul Moldova Nouă sau de la Coronini. Localnicii – majoritatea pescari din tată în fiu, proprietari de bărci cu motor, duc turiştii la plimbare pe Dunăre și pe insulă, de unde  pot să vadă caii în mediul lor, de la distanţă. Cai sălbatici din Ostravul Mare sunt „proprietarii“ insulei.

Turiștii ajunși în zonă, în afara Ostrovului, pot vizita Stânca Babacaia ce iese semeață din apele Dunării, Peștera Gaura cu Muscă – locul în care se spune că Hercule ar fi tăiat ultimul cap al Hidrei, satul turistic lacustru de la Berzasca și cetatea Golubăț de pe malul sârbesc.


Cel mai înalt punct de pe insulă este o movilă de pământ despre care legendele locale spun că ar fi mormântul lui Attila, cel mai puternic conducător al hunilor, numit și „Biciul lui Dumnezeu”, care a domnit între anii 433–453. Legenda spune că Attila a fost înmormântat pe o insulă, undeva pe Dunăre, dar locul nu a fost descoperit. Conform acestei legende, Attila a avut atât de mulți soldați încât la moartea sa fiecare dintre oșteni ar fi dus câte un coif de pământ pe care l-ar fi pus peste mormântul conducătorului și astfel, în acel loc s-a format o movilă.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Zilele de Paști au deschis sezonul turistic în Ostrovul Mare – Insula cailor din mijlocul Dunării VIDEO

Comments are closed.