La Târnova, sătenii au umplut cimitirele în amintirea celor duși în altă lume VIDEO
Bănățenii din Banatul Montan își respectă tradițiile și își cinstesc înaintașii la marile sărbători. Ori de câte ori au ocazia, sătenii dau de sufletul morților – de la primele fructe și legume apărute în grădini și livezi și până la coșuri cu ouă roșii, prăjituri, carne de miel, băutură și mâncare gătită.
In primele zile din Săptămâna Luminata, cimitirele din Banatul de munte au fost pline de credincioșii care, cu coșuri încărcate cu oua roșii, prăjituri și bucate de tot felul, au poposit la căpătâiul celor dispăruți. În unele sate, credincioșii au ieșit la morminte lunea – în a doua zi de Paști, alții, ies în marțea Paștelui și mai este o altă parte a Banatului unde se merge la cimitir la Duminica Tomii.
La Târnova, obiceiul pomenirii morților în Săptămâna Luminată, moștenit de la moșii și strămoșii satului, este urmat cu sfințenie și transmis mai departe, generațiilor tinere care, la rândul lor, trebuie să se îngrijească de memoria și sufletele celor plecați în lumea de dincolo. După slujba de la biserică, sătenii se adună, în a treia zi de Paști, la cimitir. Ei aduc, aici, câte puțin din toate mâncărurile pregătite pentru masa de Paște, pentru a fi sfințite de preotul satului.
După ce coșurile cu bucate au fost sfințite de preot la troița din mijlocul cimitirului, fiecare familie se reculege la mormântul celor dragi, aprind lumânări, așteaptă preotul care va citi la mormânt, apoi împart între ei, cu prietenii și vecinii, bucatele și băutura. Se ciocnește un ou roșu, se bea un pahar de răchie sau de suc, apoi se merge acasă unde se așază la masa de prânz, urmând ca spre seară, să iasă la horă în centrul satului.
One thought on “La Târnova, sătenii au umplut cimitirele în amintirea celor duși în altă lume VIDEO”
Comments are closed.