VIDEO Chiar așa? Semenicul – sat fără câini și târlă părăsită? Pârtiile de pe Semenic confundate cu traseele off-road

Semenic masurat santEste pentru a doua oară în acest an când pârtia Goznuța de pe Muntele Semenic, este confundată voit cu un traseu off-road. Prima dată, pe la finele lui ianuarie, pe pârtie a pătruns un autoturism de teren care a luat-o la vale și după multe și grele eforturi, cu ajutorul oamenilor de pe munte, a celor ce iubesc cu adevărat muntele, autoturismul în care se aflau vreo patru tineri beți, a fost scos de pe pârtie. Atunci, stratul de zăpadă era cam la vreo un metru și jumătate și bine bătătorit – roțile jeep-ului patinând de fapt pe gheață.
Numai că, în ziua de ‎24 ‎noiembrie ‎2013, în jurul orei 10 dimineața, un autoturism marca Nissan Patrol, cu numere de înmatriculare de Italia, a pătruns în mod voit pe pârtia Goznuța- pârtie administrata de omul de afaceri Nelu Popa. Totul s-a petrecut pe un strat de zăpadă proaspăt depus de nici 10 cm un un teren moale dedesubt. Deocamdată nu se știe motivul pentru care autoturismul de teren a intrat pe pârtie, pe un teren privat și cu siguranță interzis accesului auto. Și acest autoturism a rămas împotmolit, de data aceasta în noroi și rulând longitudinal pe pârtie, acesta a traversat pârâul de la baza pârtie după care a început urcarea pe versantul opus, înspre Eoliene. După câteva sute de metri, întorcându-se pe același drum, autoturismul a rămas împotmolit în zona de turbă de la baza pârtiei – aproximativ în dreptul celui de-al doilea stâlp de teleschi. Bine înțeles că au urmat manevrele de scoatere din nămol, patinat de roți, tot tacâmul iscat în asemenea cazuri. Cert este că la un moment dat, s-a folosit și un cablu pentru a tracta mașina din nămol, cablu care a fost legat la un capăt de stâlpii de susținere a teleschiului. Mai grav este că în urma împotmolirii și a manevrelor de scoatere, terenul a fost grav afectat, au rezultat distrugeri la nivelul solului, mai exact și mai pe scurt, Nelu Popa s-a ales cu adevărate tranșee pe pârtie.
Să sperăm că aceste gropi și șanțuri, nu vor afecta foarte grav calitatea pârtiei iar statul de zăpadă să le poată acoperii.
Suntem curioși ce au de spus autoritățile din Văliug iar poziția omului de afaceri Nelu Popa, o vom afla azi. O lege a plajelor există, oare nu se poate ceva asemănător și pentru pârtii? Nu de alta, dar dacă ajungi cu sania pe pârtia de schi, ești privit ca cel mai mare infractor. Să înțelegem că dacă nu intrăm cu sania, avem voie cu mașina?
Mulțumim pe această cale lui Mihai, Iulian și Cristina, turiști și iubitori ai muntelui veniți din Timișoara ca să vadă prima zăpadă și care indignați de cele văzute, ne-au trimis materialul filmat și informațiile necesare.

Comentarii

comentarii