S-a schimbat ora, sfaturi ca sa treci mai usor la ora de iarna

In acest an, trecerea la ora de iarna s-a făcut in noaptea dintre 25 si 26 octombrie, anume ultima duminica din luna octombrie: ora 4:00 a diminetii de 26 octombrie a devenit ora 3:00, ziua de azi, având 25 de ore.

Trecerea la ora de vara s-a facut in noaptea de sambata spre duminica, 29 spre 30 martie. Astfel, ora 3:00 a devenit ora 4:00. Romanii au dormit mai putin cu o ora, ziua de duminica, 30 martie, fiind cea mai scurta zi din an, de numai 23 de ore. Deci, în noaptea de sambata spre duminica 25 octombrie, trecem la ora de iarna. Ora 4 dimineata va deveni ora 3. Ca sa eviti sa fii dezorientat toata saptamana viitoare, urmeaza cateva sfaturi ca sa treci mai usor la ora de iarna.

Trecerea la ora de iarna este mai bine suportata decat trecerea la ora de vara (afecteaza doar 8% dintre adulti, comparativ cu 21% in martie). Asta nu inseamna ca organismul tau nu este perturbat.

Somnul este reglat de ritmul circadian, care functioneaza 24 de ore. Daca acest ciclu este perturbat, intreaga functionare a corpului are de suferit. Schimbarea orei poate avea acelasi efect ca trecerea la un alt fus orar.
E mai bine sa incepi sa adopti ritmul noii ore mai inainte, decat sa continui pe ora veche, dupa ce s-a facut schimbarea. Este bine sa decalezi ora culcarii seara cu 10-15 minute in saptamana premergatoare, pentru a resincroniza organismul.
Daca incepi mai tarziu acest exercitiu, poti prelungi durata la 20 de minute.

Schimba ora pe ceas inca de sambata seara, cand te culci. Desigur, majoritatea telefoanelor mobile si a computerelor se autosincronizeaza, dar nu uita nici de celelalte ceasuri din casa. Si mai ales nu uita de ceasul care trebuie sa te trezeasca luni dimineata, ca sa pleci la serviciu.

Nu profita de faptul ca poti dormi o ora mai mult in noaptea de sambata spre duminica. In loc sa prelungesti somnul de duminica, trezeste-te la aceeasi ora la care ai fi facut-o intr-o duminica normala. Cand oricum, dormeai mai mult, nu?

Daca ai norocul sa fii in concediu in aceasta perioada, poti modifica ora trezirii treptat, in saptamana ce urmeaza trecerii la ora de iarna.

Incearca sa profiti cat mai mult de lumina de afara. Iarna este chiar indicat sa te trezesti mai devreme, pentru ca zilele sunt scurte. Nu te inchide in casa odata cu venirea frigului, fa plimbari la orele cu lumina puternica, pentru a-i asigura necesarul de energie organismului.

Comentarii

comentarii