A escaladat din prima vârful Aconcagua din Argentina – In vizor – Varful Elbrus VIDEO

A escaladat din prima vârful Aconcagua din Argentina. Plutonierul adjutant Iosif Adalberd Krepela (Adi), a reușit să escaladeze vârful Aconcagua din Argentina. Și asta din prima încercare. Acesta are o altitudine de 6962 m.  Aconcagua (din Munţii Anzi), este cel mai înalt munte din lume, după vârfurile lanţului Himalaya. Aconcagua are 6.962 de metri, iar nivelul de oxigen de pe vârf este de doar 40 la sută din ce avem jos, aici în România. Este comparabil cu nivelul de oxigen întâlnit la 8.300 de metri în Himalaya. Și toate acestea în condiția în care Adrian nu a ieșit din țară pentru alți munți, iar pregătirea, a făcut-o doar pe Semenic. De la 1500 la aproape 7000 de m, este o diferență destul de mare.

 

A escaladat din prima vârful Aconcagua din Argentina.  Jandarmul spune că exact ca și în misiunile de salvare, doar antrenamentul, determinarea și dorința de a ajunge sus, l-au făcut să fie învingător. El s-a pregătit temeinic pe muntele Semenic urcând zilnic pieptiş aproape 1000 de m zilnic.

Plutonierul adjutant Iosif Adalbert Krepelea, are 46 de ani și își desfășoară activitatea în jandarmerie din anul 2005.  În prezent, Krapela îşi desfăşoară activitatea la Postul de Jandarmi Montan Văliug, din cadrul IJJ Caraș-Severin unde este șef de post. De-a lungul timpului, el a participat la numeroase acţiuni de salvare, fiind unul dintre cei mai experimentaţi jandarmi montani. Este căsătorit, are familie și, cu toate că vorbim aici de un temerar, în casa este într-o clară minoritate. Este singurul bărbat din casă. Acolo fetele fac legea.  Familia îl susţine întru-totul în ceea ce face, cu toate că sunt costuri foarte mari în asemenea expediţii. Cea de care vorbim a fost sponsorizată în mare măsură de un amic al jandarmului, un alpinist din Belgia.

 

Adi recunoaște că au fost și momente grele în această expediție. I-a fost foarte greu, a avut momente de cădere psihică, a vrut să renințe, dar autocontrolul și pregătirea fizică și mentală, și-au spus cuvântul. A tras aer în piept, a ridicat privirea și a făcut următorul pas. Primula fost mai greu, apoi restul au venit de la sine. Și tot așa, sus, tot mai sus, a trecut de taberele de acomodare, a ajuns la 5000 de metri și de acolo, privirea a zburat mai sus. Până în vârf. Pe cel mai înalt vârf din emisfera sudică, cel mai înalt vârf de pe cele două continente americane.

A escaladat din prima vârful Aconcagua din Argentina. După trecerea celor aproape 7000 de metri din Argentina – asta în condiția în care el s-a pregătit doar la 1554 de m pe Semenic, acum are ca țintă vârful Elbrus din Caucaz, cu cei peste 5000 de m ai săi.

Imagini din arhiva personala a lui Adrian

Comentarii

comentarii