@Breaking newsActualitate

A inceput vacanta – Atentie la vipere – O parte dintre dozele de vaccin antiviperin din Caraş-Severin expiră în iulie VIDEO

Persoanele care aleg să-şi petreacă weekwndurile sau vacanțele în naturã, la iarbă verde trebuie să fie atente la vipere, care sunt foarte active în această perioadă, avertizează medicii. La ora actuală, judeţul Caraş-Severin are 7 doze de vaccin antiviperin însă cele mai multe-5 bucati – expiră în luna iulie. Practic, judetul mai ramane cu doua doze de vaccin. O turista a fost muscata de viperă la Ochiul Bei.

Viperele preferă zonele pietroase și însorite iar, după cum se știe, Banatul Montan are o mulțime de asemenea arii, fie că vorbim de zone precum Băile Herculane, Cheile Carașului, Cheile Gârliștei sau altele asemenea. În ultimul timp vipere au fost găsite accidental chiar și în curțile oamenilor. 

Spitalele nu vor rămâne cu stocul de ser antiviperin descoperit ci vor achiziţiona doze noi de vaccin, astfel că sănătatea cărăşenilor în cazul în care sunt muşcaţi de o viperă nu va fi pusă în pericol. NUmai că în afara de faptul că sunt foarte scumpe și unele au un termen de valabilitate de cateva luni, trebuie urmata o procedura speciala de achizitie.

Tratamentul cu ser antiviperin se poate face doar in unitaățile de urgență sau de ATI fiindca la randul sau, serul poate da el reactii alergice.

Este un sezon prielnic pentru vipere și în acest context turistul trebuie să fie atent în timpul drumețiilor și călătoriilor, pentru a evita să devină victima unei mușcături de viperă. Aceste reptile fac parte dintr-o specie protejată.

Viperele preferă zonele pietroase și însorite iar, după cum se știe, Banatul Montan are o mulțime de asemenea arii, fie că vorbim de zone precum Băile Herculane, Cheile Carașului, Cheile Gârliștei sau altele asemenea. În ultimul timp vipere au fost găsite accidental chiar și în curțile oamenilor.

Aceste reptile nu sunt agresive, în general, dar călcate din greșeală pot deveni și astfel apare pericolul unei mușcături. Viperele sunt în general active ziua și în amurg, cu excepția nopților cu temperature de peste 15 grade când sunt active.

Vipera cu corn din fotografie a fost fotografiată la începutul lunii iulie la Ochiul Bei de către cititorul nostru Marius M. În general viperele au o lungime de la 20 de centimetri dar pot ajunge până la 2.5 metri. Corpul șarpelui este lățit, având frecvent un desen ce seamănă cu litera „V” pe cap, care are o formă triunghiulară iar corpul e acoperit cu solzi mici. Toate speciile din cadrul familiei sunt veninoase, veninul fiind produs de o glandă cu venin, otrava fiind injectată victimei prin doi dinți lungi situați pe maxilarul superior, fiind prevăzuți cu un canal.

În acest moment, Spitalul Județean de Urgență Reșița dispune de două flacoane de ser antiviperin, valabile până în februarie 2024, Spitalul Municipal din Caransebeș are tot două flacoane, cu termen de expirare în iulie 2022, Spitalul Orășenesc Oravița are o doză, cu termen de expirare în iulie 2022 iar Spitalul Orășenesc Moldova Nouă dispune de două flacoane, unul cu termen de valabilitate în iulie 2022 și unul, în februarie 2024. În același timp, unitățile spitalicești din județ s-au asigurat că își pot procura dozele necesare, în condițiile în care vor fi nevoite să utilizeze aceste flacoane de ser sau ele vor expira.

Serul antiviperin se administrează doar în sistemul de urgență al spitalelor.

Comentarii

comentarii