A plecat sa recite din Eminescu îngerilor, profesorul și marele OM, Alexandru Bârsescu, nu mai este

De multe ori, in asemenea clipe, parca inima si minte se golesc si nu iti mai gasesti cuvinte. Parca ai vrea sa cuprinzi in cateva cuvinte, tot ce sti si ai simtit pentru acel om. De aceasta data, acest OM este fostul meu profesor de Romana si Literatura Universala. Profesorul Bârsescu. Alexandru Bârsescu. Profesorul undelor radifonice la Radio Reșița. Profesorul care mi-a explicat ce inseamna literatura romanesca si Limba română. Nu pot scrie fiindcă nu am cuvinte care sa poata spune ce a inseamnat acest om pentru mine.

Matei Mircioane, colegul de la Argument.ro, a reușit să se adune. A pus cuvintele cap la cap și i-au ieșit propoziții frumoase. Le-am luat și eu la InfoCS si acum tac. Tac și regret. Regret că în acest an, nu m-am intalnit cu fostul meu profesor de Româna și Literatură universală. A fost bolnav, a ieșit puțin, dar l-am ascultat de foarte multe ori la Radio Resita.

Suntem alături de familia înurerată și spunem doar că regretăm, că regretăm nespus că Reșița a mai pierdut un OM. Dumnezeu să vă odihnească domn”profesor.

 

În dimineaţa zilei de 2 septembrie a încetat din viaţă profesorul Alexandru Bârsescu. Era bolnav de mai mulţi ani, avea probleme cardiovasculare şi respiratorii, dar a fost activ până în ultimele zile de viaţă, fiind unul dintre seniorii postului Radio Reşiţa, unde susţinea mai multe rubrici, în care se simţea condeiul său de gazetar, critic literar şi istoric.

Să amintim şi de vocea sa radiofonică, extrem de caldă şi baritonală, prin care reuşea să atragă atenţia ascultătorilor. De altfel, în ultimele zile a înregistrat mai multe zeci de rubrici radiofonice, care vor fi difuzate, în continuare, la Radio Reşiţa. Este şi aceasta un fel de nemurire.

Alexandru Bârsescu s-a născut în 7 decembrie 1938, la Târgu Jiu, şi a absolvit, cu media 10, Facultatea de Filologie  a Universităţii din Timişoara. S-a stabilit la Reşiţa, unde, în decursul timpului a îndeplinit mai multe funcţii, între care: director de bibliotecă regională, director de şcoală, inspector şef la Comitetul pentru Cultură şi Artă al judeţului Caraş-Severin, director de teatru, metodist la Casa Corpului Didactic al judeţului etc. Vreme de zece ani a fost redactor la ziarul local „Timpul”, de unde s-a pensionat.
Foarte mulţi elevi, care au învăţat Limba şi literatura română, precum şi Istoria, cu profesorul Alexandru Bârsescu, îşi aduc aminte de el ca de un mare dascăl, de la cursurile căruia plecau acasă cu lecţia învăţată.

După cum am precizat, în ultimii ani, Alexandru Bârsescu a fost un apreciat realizator de emisiuni radiofonice, îndeosebi culturale. Despre activitatea sa la Radio Reşiţa, profesorul Bărsescu a scris: „Mărturisesc că radio a devenit pentru mine nu o îndeletnicire oarecare, ci una care dă sens acestei vârste, când perspectivele tind să se restrângă.

Încerc cu fiecare intervenţie să-mi câștig noi ascultători, să nu-i dezamăgesc pe cei dinainte, cu alte cuvinte să-mi fac cu firească modestie, dar şi cu orgoliul vârstei, datoria faţă de Radio Reşiţa și faţă de omul care a avut încredere să-mi pună la dispoziţie un microfon”.

Despre Alexandru Bârsescu, prietenul său de-o viaţă, criticul literar Gheorghe Jurma, ne-a mărturisit astăzi: „Un condei extraordinar, care a scris studii critice, articole, eseuri remarcabile, publicate în reviste, în ziare, difuzate la radio. Cuvântul său era foarte respectat şi apreciat. Din păcate nu a avut grijă de opera sa şi, incredibil, profesorul Bârsescu nu a publicat nicio carte!”

Memoria sa va fi păstrată în amintirea foştilor săi elevi, a cititorilor de reviste literare, a ascultătorilor de radio şi a colegilor, care au petrecut moment unice alături de el, deoarece Alexandru Bârsescu a dus o viaţă tumultuoasă, presărată cu întâmplări demne de un roman. Poate că cineva se va îngriji să adune o parte din aceste preţioase frânturi de viaţă şi de literatură într-un volum.

preluare www.Argument-cs.ro

Comentarii

comentarii

One thought on “A plecat sa recite din Eminescu îngerilor, profesorul și marele OM, Alexandru Bârsescu, nu mai este

Comments are closed.