A reînviat tradiția „măimucilor” la Lăpuşnicu Mare – Obicei vechi in Banatul Montan VIDEO

A reînviat tradiția „măimucilor” la Lăpuşnicu Mare. Să te ferească sfântul să nimerești fără să știi în aceste zile pe străzile din vreo un sat din Banatul Montan. Bănățenii din sudul județului Caraș Severin, de la poale de Semenic sau ai Munților Locvei, mai ales tinerii – se maschează în aceste zile și umblă prin sat făcând mare gălăgie pentru a alunga iarna. Este un obicei ce precede intrarea în Postul Mare și datează din vremurile străvechi. Iată că după o pauză de vreo 7 ani, tinerii din comună Lăpuşnicu Mare din județul Caraș Severin, au reînviat o tradiție ce îşi are origini în trecutul satului. Această poartă denumirea de „Măimuci” sau „Ziua Cornilor” pe Valea Almăjului.

 

 

În ajun de Postul Mare, sau chiar în prima săptămână a postului, în satele Banatului Montan, este o tradiție din bătrâni. Începe ,,Săptămâna Năroadelor în Banatul Montan”. Tinerii și nu numai, se maschează în fel de fel de personaje, și umblă din poartă în poartă prin sat. La Ciclova umblă „Urşii”, în Slatina Timiş îşi fac de cap „Berbecii”, pe Valea Almăjului se desfăşoară „Ziua Cornilor” sau „Măimucile”. În localitățile de pe Valea Carașului și în Clisura Dunării, umblă „Făşancul”.

Obicei vechi de când lumea, tineri mascați şi voie bună după ani buni de pauză la Lăpuşnicu Mare. Cete de mascați, care şi-au dat întâlnire în fața Căminului Cultural din sat. Ei au făcut o horă, după care, au ocolit satul să umple de voie bună şi bucurie casele oamenilor.

„Măimucile” la Lăpuşnic, este un obicei vechi, care complectează calendarul prepascal. Pe planul culturii populare, începerea Postului Mare este marcată prin distracție care se face înaintea postului. Este de fapt, un carnaval al întregului sat, la care tinerii se maschează, după care umblă prin sat, din poartă în poartă, să distreze sătenii.

A reînviat tradiția „măimucilor” la Lăpuşnicu Mare. După ce ocolesc satul, alaiul de „măimuci” se adună în cămin pentru a sărbătorii „Ziua Cornilor” Petrecerea începe seara și se termină undeva târziu în noapte, atunci când toți cei mascați îşi dau masca de pe față jos, ca să fie recunoscuți de către săteni.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii