A venit Moș Niculae și la Reșița, la copiii cuminți VIDEO

Moș Nicolae a sosit aseară și la copiii cuminți din Resita. Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii ortodoxe. Potrivit tradiţiei, de praznicul Sfântului Nicolae, copiii primesc cadouri iar cei neascultători, câte o jordiţa. Odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, la români începe şi perioada sărbătorilor de iarnă și a colindatului, perioada care se va încheia pe 7 ianuarie, la Sfântul Ion.

Este știut faptul că în noapte de 5 spre 6 decembrie, negreșit în fiecare an, un bătrân tare drag și iubit, vine pe furiș în casele oamenilor și….lasă daruri în ghetuțe copiilor cuminți. Dacă au fost cumimți, chiar și adulții primesc câte o atenție.

 Este ajun de marte sărbătoare creștină, iar Moș Niculae își face apariția prevestind începutul sărbătorilor de iarnă. Moșul vine negreșit, dar nu chiar așa, oricum. Copiii trebuie să facă ceva ce toți copiii fac în această seară cu mare drag: își curăță ghetuțele, cizmulițele sau ce o fi, cât mai bine. Stefan si-a spalat cu atata abnegatie ghetele incat au trebuit uscate pe calorifer.

Și iată că Moș Nicolae a venit și aseară la copiii din Reșița. Ștefan l-a așteptat pe Moș alături de prietenii săi necuvântători – doi cățeluși simpatici ca două jucării cu suflet. A venit încărcat cu cadouri, cu jucării și dulciuri.  Numai că, spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae vine la copii, dar pe el nu îl vede nimeni. Chiar dacă este așteptat și pândit, pe el nu l-a văzut nimeni niciodată.

Anastasia are doar doi ani și jumătate, dar de la mami și buni a învățat că Moșul trebuie așteptat cu ghetuțele curate. Așa că, cum a știut și a putut, și-a pregătit ghetuțele. Și cu ea ,MOșul a fost deosebit de darnic aducându-I jucăriile dorite și multe dulciuri.

Chiar dacă ghetuțele și cizmulițele s-au umplut de daruri, aproape de fiecare dată, lângă daruri și dulciuri, Moșul a mai last și câte o nuielușă. Asta așa, ca atenționare pentru copiii care nu au fost ei chiar cuminți de tot.

Dar cine este totuși acest Moș Nicolae? De unde vine el? Ei bine, este chiar Sfântul Nicolae. Se spune că Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică. Adică pe teritoriul Turciei de azi. În limba greacă, numele său înseamnă ”biruitor de popoare”.

Moș Nicolae aa sosit aseară și la copiii cuminți din Reşita. Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii ortodoxe. Potrivit tradiţiei, de praznicul Sfântului Nicolae, copiii primesc cadouri iar cei neascultători, câte o jordiţa. Odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, la români începe şi perioada sărbătorilor de iarnă și a colindatului, perioada care se va încheia pe 7 ianuarie, la Sfântul Ion.

Este știut faptul că în noapte de 5 spre 6 decembrie, negreșit în fiecare an, un bătrân tare drag și iubit, vine pe furiș în casele oamenilor și….lasă daruri în ghetuțe copiilor cuminți. Dacă au fost cuminți, chiar și adulții primesc câte o atenție.

Este ajun de marte sărbătoare creștină, iar Moș Niculae își face apariția prevestind începutul sărbătorilor de iarnă. Moșul vine negreșit, dar nu chiar așa, oricum. Copiii trebuie să facă ceva ce toți copiii fac în această seară cu mare drag: își curăță ghetuțele, cizmulițele sau ce o fi, cât mai bine. Ştefan şi-a spălat cu atâta abnegaţie ghetele încât au trebuit uscate pe calorifer.

Și iată că Moș Nicolae a venit și aseară la copiii din Reșița. Ștefan l-a așteptat pe Moș alături de prietenii săi necuvântători – doi cățeluși simpatici ca două jucării cu suflet. A venit încărcat cu cadouri, cu jucării și dulciuri. Numai că, spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae vine la copii, dar pe el nu îl vede nimeni. Chiar dacă este așteptat și pândit, pe el nu l-a văzut nimeni niciodată.

Anastasia are doar doi ani și jumătate, dar de la mami și buni a învățat că Moșul trebuie așteptat cu ghetuțele curate. Așa că, cum a știut și a putut, și-a pregătit ghetuțele. Și cu ea ,MOșul a fost deosebit de darnic aducându-I jucăriile dorite și multe dulciuri.

Chiar dacă ghetuțele și cizmulițele s-au umplut de daruri, aproape de fiecare dată, lângă daruri și dulciuri, Moșul a mai last și câte o nuielușă. Asta așa, ca atenționare pentru copiii care nu au fost ei chiar cuminți de tot.

Dar cine este totuși acest Moș Nicolae? De unde vine el? Ei bine, este chiar Sfântul Nicolae. Se spune că Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Pătară din Asia Mică. Adică pe teritoriul Turciei de azi. În limba greacă, numele său înseamnă ”biruitor de popoare”.

Bătrânii, în ziua de Sfântul Nicolae, aduc în casa crenguţe de pomi fructiferi care se păstrează în apă până de Anul Nou. Dacă vor înflori până atunci, înseamnă că anul care vine va fi unul bogat plin de roade şi satisfacţii. La sate, în ziua de Sfântul Nicoale, feciorii se organizează în cete şi îşi aleg gazdă în casa căreia vor face repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou.

Comentarii

comentarii