ACȚIUNI ÎN DOMENIUL SILVIC DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI

Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii cărășeni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.
Astfel, în perioada 7 – 25 aprilie a.c., polițiștii de ordine publică, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere, au efectuat un control pe linia respectării regimului silvic, la o societate comercială care se ocupă cu exploatarea, deținerea, achiziționarea și vânzarea materialului lemnos.

La finalizarea verificărilor, echipa de control a constatat că societatea a expediat material lemnos fără a deține documente de proveniență legală, nu a respectat modul de completare a avizelor de însoțire a materialului lemnos și nu a respectat obligațiile referitoare la modul de operare a datelor în SUMAL. De asemenea, nu a respectat obligația de a completa la zi registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, odată cu intrarea sau ieșirea acestora în/din depozit și a emis două avize din alte locații decât cele de proveniență.
Pentru toate aceste nereguli, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în valoare totală de 10.000 lei, iar ca măsură complementară a fost dispusă confiscarea valorică a 675,51 mc material lemnos în valoare de 120.000 de lei.
~
La data de 4 mai a.c., în jurul orei 11.00, polițiștii din Fărliug, împreună cu cei ai Secției 1 de Poliție Rurală Reșița, au reușit prinderea în flagrant a unui bărbat în vârstă de 39 de ani, din Timiș, care ar fi tăiat ilegal și sustras material lemnos din perimetrul cuprins între extravilanul localităților Scăiuș și Dragomirești.

Polițiștii au extins cercetările și au stabilit că în perioada 3-4 mai a.c., bărbatul din Timiș, împreună cu alți doi în vârstă de 21, respectiv 38 de ani, din Scăiuș și Fîrliug, ar fi tăiat și sustras ilegal 5,23 mc de material lemnos de diferite esențe.
A fost confiscat materialul lemnos, dar și un tractor, o autoutilitară și un ferăstrău mecanic.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acțiuni şi controale în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments