ACȚIUNI PENTRU COMBATEREA INFRACȚIUNILOR SILVICE

În urma acțiunilor desfășurate de polițiștii cărășeni în lunile octombrie și noiembrie a.c., au fost confiscaţi aproape 120 de metri cubi de material lemnos, pentru care nu existau documente legale justificative. Poliţiştii au întocmit în această perioadă 53 de dosare penale pentru infracţiuni silvice şi au aplicat aproape 70 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 125.000 de lei.
Având în vedere implicaţiile deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale, asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate de acţiune pentru Poliţia Română, care, prin structurile sale specializate de ordine publică, a întreprins numeroase activităţi pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Astfel, au fost organizate acțiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. În cadrul acţiunilor au fost angrenate efective de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraș-Severin, specialiști ai gărzii forestiere și specialişti din cadrul direcţiilor silvice.

În urma acestor acţiuni, în ultimele două luni a fost confiscată cantitatea totală de 117,08 metri cubi de material lemnos, a cărui valoare este estimată la aproximativ 16.000 de lei. În aceeaşi perioadă au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 125.800 de lei.

Dintre cele 53 de infracţiuni silvice sesizate în lunile octombrie și noiembrie a.c., 31 de infracţiuni silvice au fost sesizate din oficiu, ca urmare a intensificării acţiunilor poliţiştilor în teren.

În această perioadă, structurile de ordine publică au verificat 12 cazuri privind transportul ilegal de materiale lemnoase, semnalate prin apelurile SNUAU 112 – Radarul Pădurilor însă niciunul din aceste cazuri nu s-a confirmat, polițiștii stabilind în urma verificărilor că transporturile semnalate erau legale.

Ca măsură suplimentară, a fost dispusă indisponibilizarea a 4 remorci.
De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 4 ferăstraie mecanice, 2 topoare, precum şi alte 3 bunuri care ar fi fost folosite la comiterea de ilegalităţi.

Polițiștii continuă desfășurarea acțiunilor în sistem integrat, în baza planurilor naționale de acțiune, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.

***
La data de 28 octombrie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii din cadrul Secției 5 de Poliție Rurală Bocșa au depistat pe raza localității Gherteniș un bărbat ce conducea un tractor cu o remorcă monoax, încărcată cu material lemnos.

Cantitatea de aproximativ 3 metri cubi de material lemnos, de esență cer, a fost lăsată în custodie până la finalizarea cercetărilor. De asemenea, a fost ridicat în vederea confiscării un motoferăstrău pe care polițiștii l-au găsit în tractor.

Pe numele bărbatului s-a întocmit dosar penal.
~
La data de 10 noiembrie a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Caransebeș au depistat pe islazul comunal de pe raza localității Prisaca un tractor cu semiremorcă artizanală încărcată cu material lemnos de esență anin, condusă de un bărbat din localitate.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că remorca tractorului nu era înmatriculată în circulație iar materialul lemnos transportat a fost sustras din locul numit ,,Lunca Maciovei”, unde în urmă cu câteva zile, bărbatul a tăiat aproximativ 50-60 de arbori.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul neînmatriculat, tractarea unei remorci neînmatriculate, tăierea ilegală și furt de arbori.

Comentarii

comentarii