Adevăruri sau mituri asociate cu dietele de slabire

Multe dintre informatiile legate de sanatate, pe care credem ca le cunoastem, se dovedesc a fi mituri. Acestea sunt transmise din generatie in generatie si sunt considerate ca fiind reale, iar uneori si specialistii contribuie la propagarea datelor false. In era digitala, poate fi greu sa separam sursele de incredere, iar legendele urbane nu fac decat sa starneasca si mai multa confuzie.
Dietele si exercitiile fizice sunt prioritare atat pentru femei, cat si pentru barbati. Succesul unui regim de slabire poate fi o reala provocare atunci cand sunt nascocite diferite mituri, care circula din ce in ce mai mult. Iata doar cateva dintre aceste informatii false.

Mit: Dormi mai putin, faci mai mult sport si slabesti

Un somn linistit si odihnitor este crucial in efortul de a slabi. Multe persoane se priveaza de odihna necesara, iar cei ce practica sport sunt frustrati de lipsa progresului. Nu intelegem, de fapt, cat de important este somnul in incercarea de a slabi.

Depunerile de grasime sunt eliminate in timpul unui somn profund, relaxant. Desi facem exercitii fizice in timpul zilei, rezultatele nu se vad imediat. Beneficiile apar totusi pe timp de noapte, prin activitatea hormonala, deoarece secretiile hormonale sunt la nivelul maxim in timp ce dormim.

Daca suferim de insomnii sau daca somnul este intrerupt, descreste aceasta secretie de hormoni, ceea ce duce la incetinirea procesului de slabire, chiar daca facem mult sport si avem o alimentatie corespunzatoare.

Mit: Colesterolul si grasimile sunt daunatoare

Acest mesaj a fost practic inradacinat in mentalitatea celor ce incearca sa scape de kilogramele in plus. Totusi, cele mai recente studii ne arata faptul ca grasimile si colesterolul nu sunt chiar atat de daunatoare precum credem.

CITESTE SI: Mituri despre alimentatie

Colesterolul este o substanta vitala pentru organism si creier. Este esential pentru hormoni precum testosteron, cortizol si estrogen, crucial pentru buna functionare a creierului si un antioxidant ce ne protejeaza celulele impotriva degradarii. Bineinteles, nu se recomanda sa avem un nivel ridicat de colesterol in sange, dar impactul poate fi tinut sub control, este indicat sa ne incadram in normele recomandate.

Grasimile saturate nu sunt singurele substante daunatoare arterelor. Sunt foarte multe tipuri de grasimi care au functii importante pentru buna functionare a organismului. Nici in acest caz, nu trebuie sa exageram, ci sa mentinem un echilibru.

Mit: Cea mai buna metoda de a urmari progresul este folosirea cantarului

Multi dintre noi asociaza slabirea cu urmarirea constanta a cifrei de pe cantar, ca fiind un semn pentru determinarea progresului. Totusi, aceasta practica ne poate pacali. Foarte multe diete restrictive rezulta in pierderea masei musculare. Desi pierdem masa musculara, raman niveluri ridicate de grasimi, o practica foarte nesanatoasa. Ar trebui sa ne concentram pe incercarea de a slabi in timp ce mentinem masa musculara, deci cifra ce indica numarul de kilograme nu este de ajutor.

In schimb, se recomanda sa ne masuram, pentru a vedea daca exista un progres. Se masoara circumferinta in centimetri in jurul taliei, apoi se face un calcul intre aceasta cifra si cea a inaltimii. Trebuie sa impartim numarul cu inaltimea, iar o rata normala este de 0.5 sau mai putin. Acesta valoare este cea pe care trebuie sa o urmarim, deci putem renunta la cantar sau macar sa renuntam la a ne cantari zilnic.

Mit: Greutatea nu are legatura cu fertilitatea

Fertilitatea este afectata atunci cand avem kilograme in plus, datorita actiunii unui hormon numit leptina. Acesta este secretat de celulele de grasime, una dintre functiile indeplinite este de a regla apetitul, dar rolul principal este de a controla fertilitatea.

Daca avem un nivel de grasime normal in organism, leptina functioneaza in mod optim si organismul perecepe ca poate sustine o eventuala sarcina. Totodata, atunci cand avem greutatea peste limita normala, semnalele sunt blocate, iar sarcina este mai putin probabila. In acelasi timp, si anorexia sau greutatea sub limita recomandata pot cauza probleme de fertilitate.

Mit: Asa-numita “burta de bere” nu este semn de ingrijorare

Barbatii care au grasime in exces la nivelul abdomenului se afla sub iluzia ca aceasta nu reprezinta un risc pentru sanatate. Insa, “burta de bere” este urmarea prezentei de grasime in jurul organelor interne din abdomen, cel mai daunator tip de grasime intalnit. Este vorba practic despre o inflamatie pe termen lung, principala cauza a dezvoltarii unor boli precum hipertensiune arteriala, diabet, boli de inima si alte afectiuni grave.

CITESTE SI: Mituri despre diete. Ce este adevarat si ce nu

In acelasi timp, grasimea denumita popular “burta de bere”, scade nivelul de testosteron, secretand o enzima numita aromataza, ce transforma acesti hormoni in estrogen. Asadar, nu este deloc un indicator al masculinitatii, ci din contra, un risc pentru sanatate.

Speranta este sa incepem sa punem la indoiala toate miturile pe care le auzim si care ne sunt prezentate sub forma de adevar. Nu trebuie sa incurajam raspandirea lor, in schimb putem sa ne concentram pe informatii ce sunt validate si demonstrate dupa ani de cercetari stiintifice. In mod special, sa selectam cu grija informatiile pe care copiii nostri trebuie sa le retina, deoarece si ei, la randul lor, le vor transmite mai departe.

http://www.curademiere.ro/mituri-asociate-cu-dietele-de-slabire/http://www.curademiere.ro/mituri-asociate-cu-dietele-de-slabire/

Comentarii

comentarii