Afectiuni ale pielii in urma expunerii la soare

Te simti bine cand stai la soare, dar expunerea prelungita iti poate afecta sanatatea, pe termen lung. Prea mult timp petrecut la soare creste riscul aparitiei ridurilor, a petelor de varsta, dar si a unor afectiuni legate de aspectul pielii, inclusiv a cancerului de piele.
Un corp bronzat este atragator, dar culoarea este rezultatul unor leziuni la nivelul epidermei. Cand razele ultraviolete ale soarelui patrund in stratul superior al pielii, intreg procesul de imbatranire se accelereaza si totodata se mareste riscul declansarii unor probleme de sanatate grave.

Arsuri solare

O arsura solara se recunoaste usor, pielea se inroseste si este uneori dureroasa la atingere. Pentru a scapa de senzatia neplacuta, incearca o compresa locala rece sau aplica o crema intens hidratanta pe baza de aloe vera. Pentru durere, poti lua aspirina sau ibuprofen.

Expunerea indelungata la soare poate cauza arsuri de gradul doi, ce afecteaza straturile profunde ale pielii dar si terminatiile nervoase. Acest tip de arsura este mult mai dureroasa si se vindeca mai greu. Pot aparea inflamatii, roseata, dar si umflaturi care se pot infecta. In acest caz, se recomanda sa apelezi la un medic, pentru diagnostic si tratament complet.

Imbatranirea pielii

Exceptand efectele negative pe care le au asupra sanatatii, razele ultraviolete sunt responsabile pentru imbatranirea prematura a pielii. Elastina din epiderma incepe sa fie afectata, ceea ce duce la aparitia ridurilor. De asemenea, apar petele de varsta si un ton inegal al pielii. Se pot produce schimbari permanente ale vaselor de sange, ce dau un aspect rosiatic in anumite zone.

Poti sa tii sub control toate aceste efecte nedorite, prin diverse tratamente de infrumusetare, exista proceduri cu diverse creme, produse cu retinol, interventii chirurgicale sau terapii nechirurgicale.

Cum iti pregatesti pielea pentru soare

Acestea sunt doar cateva aspecte negative, insa razele daunatoare ale soarelui pot provoca afectiuni grave, inclusiv aparitia cancerului de piele.

Cancer de piele

Melasma este o afectiune care se manifesta sub forma unor pete maronii la nivelul obrajilor, nasului, pe frunte si pe barbie. Apare in mod obisnuit la femeile insarcinate si este foarte important si in acest caz sa folosesti crema cu protectie solara, pentru ca melasma sa nu se agraveze.

Keratozele actinice sau keratozele solare apar la nivelul pielii, fiind pete maronii sau rosii, mici si solzoase. Apar in urma expunerii indelungate la soare, la nivelul capului, gatului, pe maini, dar si pe alte parti ale corpului. Daca nu sunt tratate corespunzator, pot deveni carcinom cu celule scuamoase, keratozele fiind cele mai frecvente leziuni precanceroase. Nu inseamna ca suferi de cancer de piele, ci este nevoie de investigatii si tratament, la dermatolog.

Cheilita actinica sau cheilita solara apare pe buza inferioara, aceasta prezentand roseata si fiind foarte uscata si crapata, uneori umflata. Apare mai des in cazul barbatilor si este asemanatoare keratozelor, ambele afectiuni fiind periculoase daca nu sunt tratate. Daca observi un aspect schimbat si la nivelul buzelor, trebuie sa consulti un doctor.

Carcinomul cu celule scuamoase este un tip de cancer de piele ce se intalneste foarte frecvent. Apare ca o umflatura rosie ce sangereaza si formeaza o crusta sau o leziune ce nu se mai vindeca. Rana se intalneste la nivelul nasului, a fruntii, pe urechi, buze, maini sau alte zone ce sunt expuse soarelui. Se poate trata daca este diagnosticat in fazele incipiente.

O alta afectiune precanceroasa este carcinomul scuamocelular in situ sau boala Bowen. Aceste leziuni sunt similare cu cele ale carcinomului, se localizeaza la nivelul capului si gatului si sunt comune la persoanele varstnice. Diagnosticul este necesar, insa boala se vindeca de obicei in proportie de 90%.

Carcinomul bazocelular este cea mai des intalnita forma de cancer de piele. Se raspandeste lent, tumorile pot lua diverse forme insa apar cel mai des pe partile corpului ce sunt expuse la soare. Uneori, leziunile provocate de carcinomul bazocelular seamana cu alte afectiuni benigne ale pielii si doar o persoana specializata, cu experienta in boli de piele, le poate distinge.

Melanomul este cea mai grava forma de cancer de piele, desi este mai putin intalnita decat celelalte tipuri. Posibile semne sunt schimbari la felul in care arata o alunita sau o pata colorata. Melanomul poate afecta doar pielea, dar se poate raspandi la sistemul osos si catre organe. Se trateaza cand si daca este descoperit la timp.

Cum te protejezi

Nu te expune la soarele puternic mai ales vara, acesta este cel mai bun mod de a evita arsurile solare, ridurile, cancerul de piele si alte posibile afectiuni ce pot sa apara. In mod special intre orele 10 si 16, razele soarelui sunt cele mai puternice. Daca esti la mare, alege-ti orele de plaja si planifica-ti ziua astfel incat sa eviti intervalul. Foloseste intotdeauna crema cu protectie solara, poarta o palarie si ochelari de soare.

Daca observi orice schimbare in aspectul unei alunite, daca vezi o umflatura la nivelul pielii sau daca ai o rana care nu pare sa se vindece, este foarte important sa mergi la doctor. Poate ca nu este o cauza de ingrijorare, insa preventia este intotdeauna cea mai buna terapie.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii