Ajun de Bobotează 2023 – Sătenii din Șopotu Vechi ,,au botezat” vânturile și în acest an VIDEO

Așa cum fac conform tradiției satului, câteva zeci de săteni din satul Șopotul Vechi din Valea Almăjului din Caraș Severin, au întâmpinat marea sărbătoare a Bobotezei la miezul nopţii, în capătul satului, pe valea râului. Astfel, oamenii duc mai departe o tradiţie ce se pierde în timp. De sute de ani, de când se știe satul, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, în ajun de Bobotează, la Şopotul Vechi în Valea Almajului, se respectă un obicei al satului. Obștea satului face prognozarea anului agricol cu ajutorul vântului, al focului şi al apei neîncepute.

Acolo, conform tradiției, se pune o grămadă de lemne, paie, fân și crenguțe de pomi din livadă pentru a fi aprinse. Oamenii aduc de acasă câte un lucru vechi pe care îl aruncă în foc pentru reînnoirea casei și a spiritului.


Focul din noaptea de Bobotează de la Şopotul Vechi este una din cele mai vechi tradiții din Banatul de Munte. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, la miezul nopții de Bobotează, se aprinde focul în capătul satului, pe malul apei ce vine curată din Munții Locvei. Sătenii de toate vârstele, se adună în jurul focului şi cântă cu toții „În Iordan” – troparul Bobotezei – pentru Botezarea Vântului.


 Acest lucru reprezintă momentul în care cei mai bătrâni din sat, botează” vânturile și vor afla dacă vor avea un an agricol, bun sau nu. În funcție de direcția din care bate vântul, oamenii le-au dat un nume: dinspre est vine Fâșlea, dinspre nord bate Vântul Mare iar cel din vest se numește Boarea. Cel mai bun este vântul dinspre sud, de peste Munții Locvei, de la Dunăre. El vine încărcat cu apă atât de necesară activității agricole și a primit numele de, Dunăreanțu”. Vântul poartă nori cu ploaie bine făcătoare pentru holdele sătenilor.


Apoi, localnicii coboară pe malul râului Șopot unde își spală fața și mâinile și își stropesc creștetul și hainele cu apă neîncepută, apa sfințită de taină și duhul Bobotezei când toate apele devin sfinte și bine făcătoare. Apoi, oamenii iau în căni apa ce vine din munte și o duc acasă unde vor stropi casa și gospodăria dimineață. Acest obicei are rolul de a sfinți casele.

Mulțumiri speciale lui Ioachim pentru imagini

Comentarii

comentarii