Ajun de Crăciun după calendarul iulian, cu tradiții și obiceiuri, la Pojejena, in Clisura Dunarii

Astăzi este ajunul Crăciunul pentru slavii ortodocşi din Banatul Montan. In Caras Severin trăiesc peste 30.000 de slavi dintre care, cei mai multi sunt sarbii din Clisura Dunarii. Chiar dacă sania Moşului a cam trecut de mult pentru majoritatea bănăţenilor, pentru o parte, Moşul Bătrân şi Bun- Moş Crăciun- a venit din nou. Credincioşii pravoslavnici, adică cei ce ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc timp de 3 zile Crăciunul.
[youtube id=”MQfCYXvKezw”]
La Pojejena la Anița si la Slobodan acasă
De cum se lasă seara, la ușile creștinilor sosesc colindătorii. Prima dată cei mai mici însoțiți de câte un adult, apoi copii mai mari, tinerii și seara după ora 21, adulții și corul bisericii. Tradiția spune că cei ce colindă să fie cinstiți obligatoriu cu nuci, mere și bani, dar se poate pune și câte ceva dulce pe lângă.

Conform tradiţiei, în ajunul Crăciunului Sârbesc, în 6 ianuarie, la biserică a fost adus şi aprins ,,baniakul’’ adică, crengi şi o buturugă de stejar. Aceasta simbolizează credinţa în mai mulţi zei vechi cum ar fi zeul soarelui şi ai focului, dar şi căldura pentru Pruncu Sfânt Iisus.
Baniakul, obligatoriu se taie din pădure înainte de răsăritul soarelui în ziua de ajun şi este adus la biserică de un bărbat- cel mai bătrân din comunitate, loc în care preotul îl sfinţeşte. Seara, lemnul este aprins.

În ajunul Crăciunului, sârbii mănâncă obligatoriu bucate de post iar în prima zi de Crăciun, nu se mănâncă carne de găină, De asemenea, prin toată casa sunt împrăștiate paie ca oamenii să-și amintească mereu că Iisus s-a născut în iesle.

În aceste zile, creştinii pravoslavnici se salută cu ,,Hristos serodi’’ iar ceilalţi răspund ,,Za istina serodi’’. În fiecare gospodărie se fac bucate alese, dar din nici una nu lipseşte tradiţionala cesniţa- prăjitură din foi de aluat fraged cu multă nucă şi în care se ascunde o monedă. Cel ce va găsi bănuţul, se spune că va fi fericit tot anul.

Biserica sarbeasca din Resita

Comentarii

comentarii