Ajun de Crăciun pe stil vechi (sârbesc) cu tradiții și obiceiuri vechi, la Pojejena, în Clisura Dunării VIDEO
Mâine este ajunul Crăciunul pentru slavii ortodocşi din Banatul Montan. În Caras Severin trăiesc peste 30.000 de slavi dintre care, cei mai mulţi sunt sârbii din Clisura Dunării. Chiar dacă sania Moşului a cam trecut de mult pentru majoritatea bănăţenilor, pentru cei ce serbează sărbătoarea pe stil vechi, Moş Crăciun- vine abia acum. Sau din nou în familiile mixte care serbează Nașterea Domnului IIsus și pe 25 decembrie. Începând cu data de 7 ianuarie, credincioşii pravoslavnici, adică cei ce ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc timp de 3 zile Crăciunul.
Conform tradiţiei, în ajunul Crăciunului Sârbesc, în 6 ianuarie, acasă a fost adus ,,baniakul’’ adică, crengi de stejar sfințite la biserică. Aceasta simbolizează credinţa în mai mulţi zei vechi cum ar fi Zeul soarelui şi ai focului, dar şi căldura pentru Pruncu Sfânt Iisus. El le aşează alături de bradul de Crăciun.
De cum se lasă seara, la ușile creștinilor sosesc colindătorii. Prima dată cei mai mici însoțiți de câte un adult, apoi copii mai mari, tinerii și seară după ora 21, adulții și corul bisericii. Tradiția spune că cei ce colindă să fie cinstiți obligatoriu cu răchie fiartă cu miere, nuci, mere, bani și dulciuri pe lângă.
În ajunul Crăciunului, sârbii mănâncă obligatoriu bucate de post iar în prima zi de Crăciun, nu se mănâncă carne de găină, De asemenea, prin toată casa sunt împrăștiate paie ca oamenii să-și amintească mereu că Iisus s-a născut în iesle. Obligatoriu se serveşte fasole sau linte, sarmale de post şi plăcintă cu dovleac.
În prima zi de crăciun, se merge la biserica după care, se prânzeşte festiv, în familie. În prima zi de Crăciun, sârbii nu pleacă de acasă, din familie. În aceste zile, creştinii pravoslavnici se salută cu ,,Hristos serodi’’ iar ceilalţi răspund ,,Za istina serodi’’.