@Breaking newsActualitate

Ajun de Crăciun pe stil vechi sârbesc cu tradiții și obiceiuri vechi, la Pojejena, în Clisura Dunării VIDEO EXCLUSIV

Ajun de Crăciun sârbesc cu tradiții și obiceiuri vechi. Vineri este ajunul Crăciunul pentru slavii ortodocşi din Banatul Montan. În Caras Severin trăiesc peste 30.000 de slavi dintre care, cei mai mulţi sunt sârbii din Clisura Dunării. Chiar dacă sania Moşului a cam trecut de mult pentru majoritatea bănăţenilor, pentru o parte, Moşul Bătrân şi Bun- Moş Crăciun- a venit din nou. Credincioşii pravoslavnici, adică cei ce ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc timp de 3 zile Crăciunul.

Conform tradiţiei, în ajunul Crăciunului Sârbesc, în 6 ianuarie, acasă se aduce ,,baniakul’’ adică, crengi şi o buturugă de stejar. Aceasta simbolizează credinţa în mai mulţi zei vechi cum ar fi zeul soarelui şi ai focului, dar şi căldura pentru Pruncul Sfânt Iisus. El se aşează alături de bradul de crăciun.


În biserica satului, în prezența sătenilor, preotul paroh a slujit liturghia ajunului, după care, a aprins focul sfânt al baniakului. Apoi, oamenii au mers la casele lor.
De cum se lasă seara, la ușile creștinilor sosesc colindătorii. Prima dată cei mai mici însoțiți de câte un adult, apoi copii mai mari, tinerii și seară după ora 21, adulții și corul bisericii. Tradiția spune că cei ce colindă să fie cinstiți obligatoriu cu răchie fiartă cu miere, nuci, mere, bani și dulciuri pe lângă.


În ajunul Crăciunului, sârbii mănâncă obligatoriu bucate de post – pește și fasole cu varză acră. În prima zi de Crăciun, nu se mănâncă carne de găină,
Azi, în prima zi de crăciun, se merge la biserica după care, se prânzeşte festiv, în familie. În prima zi de Crăciun, sârbii nu pleacă de acasă, din familie. În aceste zile, creştinii pravoslavnici se salută cu ,,Hristos serodi’’ iar ceilalţi răspund ,,Za istina serodi’’.


La Pojejena, în Clisura Dunării, există o comuniune perfectă între locuitorii satului. Jumătate din sat este majoritar cu populaţie de etnie română, iar în Pojejena de Jos, populaţia este majoritara de etnie sârbă. Multe familii sunt mixte, aşa că, la Pojejena în mod obișnuit, Crăciunul este serbat şi pe stil nou, dar şi pe stil vechi. Diferenţa dintre ele este de 14 zile. Colindătorii sunt şi ei de ambele etnii, dar şi de mai multe religii, tradiţional ortodocşi.

Comentarii

comentarii

One thought on “Ajun de Crăciun pe stil vechi sârbesc cu tradiții și obiceiuri vechi, la Pojejena, în Clisura Dunării VIDEO EXCLUSIV

Comentariile sunt închise.