Ajun de Mos Niculae la copiii din Câlnic VIDEO

Colinde, bucurie, miros de mere, portocale și scortisoara. Se apropie Craciunul si toti ne lasam vrajiti de magia sarbatorilor de iarna. Il asteptam cu mult drag pe Mos Craciun, dar până atunci, ruda lui mai mică – Moș Nicolae, a venit să deschidă șirul sărbătorilor de iarnă.

Și uite așa, Moș Niculae nu i-a uitat nici anul acesta pe copiii din cartierul Câlnic. De 17 ani, în fiecare an de Moș Nicolae, preotul Valentin Popovici de la biserica parohială din Câlnic, organizează o serbare specială cu copiii din parohie. Împreună, copii mari și mici, cu părintele în frunte, încă de prin toamnă, se pregătesc să-l întâmpine pe Moș Niculae cel darnic. Copii cântă colinde și spun poezii în cinstea Moșului. Acest eveniment a devenit o tradiție de care se bucură atât copiii cât și părinții.

După o scurtă rugăciune adresată Sfântului Niculae, preotul îl cheamă pe Moșul cel bun și darnic care vine încărcat cu dulciuri pentru copii cuminți. Deși tradiția spune că Moșul aduce nuielușe copiilor neastâmpărați, pentru copii din Câlnic nu s-a găsit nici măcar una în sacul Moșului, semn că aceștia au fost cuminți și ascultători tot anul.

După ceremonia de la biserică, printele Valentin împreună cu copiii și mai mulți săteni, au mers la mai multe case și familii cu mulți copii din Câlnic, arătându-le că Moș Niculae nu i-a uitat nici pe ei.

Acum, că au rămas mai puțin de 20 de zile până la Crăciun, preotul împreună cu copiii și corul bisericii, conform tradiției, vor merge la colindat în tot satul. Un prim recital de colinde, copiii l-au dat aseară în fața parinților și a bunicilor.

Comentarii

comentarii