Ajutat din plin de politicieni, leul a intrat in luna patimilor

Creșterea salariului minim, promisiunile făcute de ministrul Muncii privind majorările salariale și alte bonusuri pentru cei peste 1,1 milioane de bugetari, în condițiile în care încasările Trezoreriei au început să scadă, semnalizând astfel depășirea deficitului asumat de 3%, au reprezentat tot atâtea motive pentru piață să înceapă să “scape” de lei.

La aceasta se adaugă factorii externi care au capacitatea de a afecta leul. La jumătatea acestei săptămâni, Rezerva Federală americană ar urma să majoreze dobânda sa cheie, de la 0,50 – 0,75% la 0,75 – 1%, ceea ce face dolarul mult mai atractiv pentru plasamente. În Europa urmează alegeri parlamentare în Olanda urmate de cele prezidențiale din Franța, care pot fi câștigate de candidații euro-sceptici, populiști, ce ar putea conduce la noi sciziuni din Uniunea Europeană.
Perioada a debutat cu o medie de 4,5323 și a urcat la jumătatea ei la 4,5512 lei, maxim al ultimilor aproape patru ani. La finalul intervalului, cursul a fost stabilit la 4,5505 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,545 și 4,553 lei, cu închiderea la 4,545 – 4,548 lei.

Se pare că BNR nu consideră drept îngrijorătoare evoluția actuală a leului. De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu atrăgea recent atenţia că „în următoarea perioadă nu prea este spaţiu de aprecierea leului, aceasta ca să nu spun că nu este deloc“.
La rândul ei, Ágnes Nagy, membru în consiliul de administraţie al BNR, a afirmat că România se confruntă, la nivel microeconomic, cu tensiuni generate de indisciplina fiscală şi de lipsa unor măsuri fiscale echilibrate, în ciuda unei stabilităţi la nivel macroeconomic, iar Guvernul nu a luat suficiente măsuri anti-ciclice pentru a întări economia în eventualitatea unei noi crize economice.

Este posibil ca BNR să permită euro să urce spre 4,6 lei sau chiar să treacă de acest prag psihologic, pentru a regla diferenţialul dintre salariile mărite și productivitatea muncii, dar și pentru a impulsiona exporturile românești și încetini ritmul de creștere a importurilor.
Cursul dolarului american a crescut de la 4,2804 la 4,3105 lei, maxim al ultimelor două luni, pentru a încheia perioada la 4,2885 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,249 și 4,303 lei.

Moneda elvețiană s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,069 și 1,08 franci/euro iar cursul a fluctuat între 4,2296 și 4,2541 lei. Media de la sfârșitul perioadei a fost stabilit la 4,2391 lei.

Chiar dacă economia SUA a creat în februarie 235.000 de locuri noi de muncă iar rata şomajului a coborât la 4,7% în aceeași lună, perechea euro/dolar a crescut la finalul perioadei la 1,0699, față de un minim de 1,0525 dolari.

Această evoluție a fost influențată de discursul optimist al președintelui BCE, Mario Draghi, privind efectele pozitive ale programului european de stimulare a economiei, prin injecții lunare de lichiditate și alte măsuri monetare.

La jumătatea săptămânii se așteaptă ca Fed să majoreze dobânda însă analiștii se întreabă dacă această măsură va mai fi urmată de altele două în cursul acestui an.

Analiza cuprinde perioada 6 – 10 martie​

Comentarii

comentarii