Alegerile locale. NU există procedură de dezinfecție, nu s-a gândit nimeni cum va fi identificat votantul cu MASCA pe față!

Alegerile locale. NU există procedură de dezinfecție, nu s-a gândit nimeni cum va fi identificat votantul cu MASCA pe față! Alegerile locale din 27 septembrie vor avea loc, ne dau asigurări politicienii și președintele. Secțiile de votare vor fi dezinfectate ”riguros”, dar nu există o procedură pentru asta. Alegătorul va purta mască, dar nu se știe cum se va face validarea identității că este aceeași peroană din buletin. Se va respecta distanțarea de 1,5 metri în secție, dar nu s-a luat în calcul evitarea aglomerației în afara secției de vot, dacă se vor forma cozi. Nu s-a făcut o simulare a procesului de vot în contextul măsurilor generate de pandemie, dar se știe că nu va fi prelungit programul de votare, ca-n diaspora, nici nu vor fi suplimentate secțiile de votare. 

Cum este recunoscut alegătorul cu mască? Cum va fi împiedicată aglomerația în spațiul deschis (acolo unde nici nu se poartă mască), la intrarea în secțiile de votare? 

Cu privire la cozile care se vor forma din cauza procedurilor greoaie generate de pandemie, întrebată ”Cum se va împiedica formarea cozilor la secțiile de votare, chiar și-n spații deschise?”, AEP ne-a răspuns că legislația aplicabilă alegerilor locale din anul 2020 nu include prevederi exprese în această situație. 

De asemenea, legislația nu are un răspuns cu privire la următoarea întrebare: ”Cum se va face recunoașterea facială a votantului, dacă acesta va purta mască? Cum se confirmă că identitatea este cea de pe buletin?”. 

Comentarii

comentarii