Alergia la fructele oleaginoase – simptome, diagnostic, tratament

Alergia la fructele oleaginoase este una dintre cele mai comune tipuri de alergii ce apare atat la adulti, cat si la copii. Reactiile alergice pot fi minore (usoara senzatie de mancarime, lacrimarea ochilor si alte semne) dar, in unele cazuri, se pot dovedi a fi fatale. Se poate sa ai o sensibilitate crescuta pentru un anumit tip, sau poti fi alergic la toate fructele oleaginoase.
Iti prezentam cateva informatii despre simptome, factorii de risc, metode de prevenire si tratament, tot ce trebuie sa stii despre alergia la nuci, arahide, alune si alte fructe oleaginoase.

Care sunt simptomele alergiei la fructele oleaginoase

Daca esti alergic la fructele oleaginoase, poti avea o reactie alergica in urma consumului, ce se dezvolta in cateva minute si poate fi foarte severa. In alte cazuri, simptomele se observa intr-un interval de 30 minute – o ora dupa ce ai mancat.

Cele mai comune simptome ale alergiei la fructele oleaginoase sunt:

– dureri abdominale, inclusiv crampe si dureri de stomac, diaree
– greata si senzatie de voma
– mancarimi la nivelul pielii, mainilor, ochilor, gurii sau alte parti ale corpului
– probleme de respiratie, dificultate in inhalarea aerului
– congestie nazala sau secretii nazale abundente
– anafilaxie

Anafilaxia sau socul anafilactic este un efect rar intalnit, dar este totodata cea mai severa forma de reactie alergica. In cazul socului anafilactic, o persoana alergica are simptome in termen de 5 – 30 de minute de la expunere.

Cele mai comune simptome ale socului anafilactic sunt:

– umflaturi la nivelul gatului
– stare de lesin
– probleme la inghitire
– varsaturi
– eruptie cutanata rosie, urticarie

Alergia la fructele oleaginoase este cea mai comuna cauza ce produce socul anafilactic. Daca stii deja ca suferi de aceasta problema, trebuie sa fii pregatit sa tratezi rapid reactiile organismului. Trebuie sa ti se administreze epiferina de urgenta. Este important sa-ti anunti apropiatii despre posibilele pericole.

Care sunt factorii de risc ai alergiei

Trebuie sa cunosti factorii de risc ce sunt asociati in general cu alergia la fructele oleaginoase. De exemplu, conform American College of Allergy, Asthma & Immunology, intre 25-40% dintre persoanele care sunt alergice la alune au aceeasi sensibilitate pentru alte nuci, alune, migdale sau arahide.

Este foarte posibil sa ai reactia alergica la toate tipurile sau doar la unele fructe oleaginoase, dar pentru a determina cu exactitate acest fapt, este nevoie sa faci un test complet. De asemenea, riscul creste cand fratele sau sora mai mare s-a intalnit cu aceasta problema, dar si in acest caz este nevoie de sfatul specialistilor.

Diagnostic

Acest tip de alergie iti poate pune viata in pericol, din acest motiv este important sa ti se puna un diagnostic clar. Alergologul iti va face o serie de teste, in timpul carora pielea iti este expusa unei serii largi de alergeni. Se observa reactii imediate la nivelul pielii, aceasta se poate umfla si inrosi.

Daca totusi rezultatele primului test nu sunt destul de concludente, doctorul iti poate cere sa consumi anumite alimente. Vei fi expus alergenului (un aliment specific) in doze din ce in ce mai mari, pe perioada de cateva ore. In acest fel, se va stabili exact ce anume iti poate face rau.
curademiere.ro – http://www.curademiere.ro/alergia-la-fructele-oleaginoase-simptome-diagnostic-tratament/

Comentarii

comentarii