Alertă în munți, turiști pierduți și lucruri bulibășite românește

Alertă în munți, un cuplu de turiști s-a rătăcit în Munții Mehedințiului pe traseul spre vârful Trescovăț, în Clisura Dunarii. Cei doi au rămas fără apă și sunt epuizați. Turiștii – din București se pare – au fost într-o excursie în zona …..Porțile de Fier din județul Mehedinți, s-au abătut sau au ieșit din traseu și s-au pierdut. Într-o zonă în care au găsit un semnal telefonic foarte slab, au sunat la 112 și au cerut ajutor.

Așa cum cere procedura și este normal, autoritățile au apelat la Jandarmerie și Serviciul Salvamont Mehedinți, dar jandarmeria mehedințeană nu are oameni pregătiți, iar salvamontiștii nu au semnal la telefon. Sau au telefoanele închise – asta cazul șefilor lor de la Consiliul Județean Mehedinți. În aceste condiții, toată operațiunea de salvare s-a îndreptat spre Serviciul Salvamont din Caraș Severin – fiind mai aproape de locul întâmplării prin Serviciul Salvamont Băile Herculane.

Lucrurile sunt oarecum normale până aici, dar nu sunt și corecte. Contactat de InfoCS.ro, iată ce spune Valentin Balaban, șeful Serviciului Salvamont Caraș Severin, despre această problemă: ,,La Mehedinți este o problemă. O problemă care se tot repetă. Mai exact- Serviciul Salvamont Mehedinți a beneficiat de fonduri bănești foarte mari cu care s-a utilat – așa cum este normal. Din acești bani, în munți, în zona Cornetu, a fost construită o bază Salvamont, numai că, în locul respectiv nu există nici un semnal telefonic. Din nici o rețea. Cum se apropie weekendul, salvamontiștii din Mehedinți – pornesc la baza respectivă unde stau liniștiți bine – merci, până duminică seara, când se întorc acasă în Turnu Severin. Fără să-i deranjeze nimeni. Situația se repetă și trenează de ceva timp. Au fost mai multe cazuri când pentru căutarea turiștilor pierduți în zona lor de competență, au intervenit salvamontiștii din județele limitrofe- mai puțin Mehedințiul. Semnal telefonic nu există, dar nici nu s-a făcut nimic pentru remedierea acestei probleme”.

Și ca la noi la români, lucrurile au fost și mai amestecate și bulibășite de șefii de la București. Mai exact, iată cum stau lucrurile: conform procedurii în asemenea cazuri, fiind vorba de o rătăcire de persoane fără accidentați, în căutarea acestora trebuie să pornească Jandarmeria – adică jandarmii montani. Numai că în România, nu prea sunt jandarmi montani la tot pasul. Nici acolo unde trebuie nu prea sunt ei. Dovadă Caraș Severin unde avem un asemenea echipaj doar pe zona Văliug – Semenic. În rest, Muntele Mic, Herculane, Moldova Nouă sau Bozovici, nu găsești așa ceva.

Revenind la subiect, dată fiind situația de față, fiindcă nu au jandarmi pregătiți în intervenții montane, în căutarea celor doi, au pornit angajații de la ISU Mehedinți – pompierii militari adică- ghidați de un tânăr de la Parcul Național Porțile de Fier – Felix Baratky. Acesta a reușit să ia legătura telefonic cu cei doi, a obținut de le ei coordonatele GPS, după care i-a ghidat spre traseul turistic de unde au fost preluați de polițiștii din Svinița.

Comentarii

comentarii