Ambasadoarea Croației în mijlocul comunității croate – Donație de carte la Carașova VIDEO

În județul Caraș Severin, trăiește cea mai mare comunitate croată din diaspora. Ei s-au stabilit în 7 sate în jurul Reșiței în Munţii Banatului, în Cheile Caraşului. Pe drumurile dintre Reşiţa, Anina şi Grădinari, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan stability aici înainte de anul 1300. Ei și-au păstrat religia și identitatea culturală și trăiesc în comunități compacte. 

Peste 1600 de volume de cărți în limba croată au fost donate Liceului teoretic bilingv româno-croat din Carașova de către un bărbat din Croația Acesta a aflat de comunitatea etnicilor crașoveni din banatul de munte de la televizor.

Legătura lui Dinko Milas cu Carașova este una pur întâmplătoare. Acesta a urmărit la începutul pandemiei un reportaj la televiziune despre comunitatea cromunitatea croată din România.  După o analiză făcută împreună cu membrii familiei a hotărât că o parte din biblioteca personală o va dona comunității din carașova. Astfel, la liceul bilingv româno-croat din Carașova au ajuns cărți de beletristică, dar și de istorie sau geografie, dar și o importantă colecției de reviste în limba croată.

Peste 1600 de volume au fost donate liceului din Carașova, la care vor avea acces atât liceeni cât și membrii comunității din Carașova.

Cărțile donate sunt o legătură cu Croația contemporană și vin să întărească legăturile de limbă și cultură a le etnicilor croați din Banatul de munte cu Republica Croația.

La liceul Teoretic Biling din Croația învață peste 160 de elevi. Statul Croat păstrează o legătură strânsă cu diaspora croată din România. Croația sprijină constant comunitatea croată din Banatul Montan, începând de la proiecte și centre culturale și până la construcția de drumuri asfaltate între cele 7 sate croate. Aproape că nu există o manifestare de mai mare amploare la care să nu fie prezent cel puțin un reprezentant al diplomației croate în România, dar de cele mai multe ori fiind preznet chiar ambasadorul în persoană. 

Asta în timp ce în jurul României, mai ales în Banatul Sârbesc și zona Timocului, trăiesc câteva zeci de mii de români de cetățenie sârbă de care Statul Român aproape a uitat. 

Comentarii

comentarii

One thought on “Ambasadoarea Croației în mijlocul comunității croate – Donație de carte la Carașova VIDEO

Comments are closed.