Ambulanța pentru Monumente Banat, resuscitează două mori pe apă din Prigor VIDEO

După ce a adus la viață moara Îndărătnica de la Perete din Rudăria, Ambulanța pentru Monumente Banat, „resuscitează” în aceste zile, încă două mori pe apă. Acestea sunt în comună Prigor. Pe pârâul Ibulcina, din comună Prigor, există două mori pe apă, două „bijuterii” vechi de peste 150 de ani. Una dintre aceste două mori pe apă, încă este în stare de funcționare și așa cum o făcea acum 150 de ani, încă macină boabe de porumb pentru rândașii care stau la coadă să își facă făina de cucuruz pentru coleașă sau mălaiul la cuptor.

Cealaltă moară, este la câțiva zeci de metri de prima și este folosită de către rândași la măcinarea boabelor de porumb cu tot cu știulete – „tuluj” după cum îi spun localnicii. Făina obținută este folosită că furaj pentru animale. Nici modernismul și nici apele furioase nu au reușit să le dărâme vreodată. Morile s-au încăpățânat și au rămas în picioare în toată splendoarea lor. Chiar dacă bătrânețea și anii li se văd pe pereți și acoperiș.

Cele două „bijuterii” pe apă, funcționează și în acest secol al modernismului, între două văi de pe Cheile Prigorului. Voluntarii – studenți la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, împreună cu câțiva reprezentanți din primăria comunei Prigor, refac n aceste zile acoperișul ambelor mori. Se schimbă o parte din grinzi și se înlocuiesc țiglele de Jimbolia vechi de 100 de ani care sunt sparte pentru ca apa să nu mai intre în moară.

Aceste două mori nu sunt acoperite cu șindrilă, așa cum sunt cele din complexul mulionologic de la Rudăria de pe Valea Almăjului. Morile sunt acoperite cu țiglă de Jimbolia care are aceiași vechime ca și morile. Asta denotă că atunci când au construit morile, rândașii – adică proprietarii la comun ai morii – aveau resurse financiare. Este cunoscut faptul că multe clădiri de pe Valea Almăjului sunt acoperite cu țiglă de Jimbolia, datorită faptului că în trecut, fabrica de cărămidă era foarte cunoscută și renumită în zona de vest a țării. Cu această marcă de țiglă a cam fost acoperit tot Banatul istoric. 

Valea Almăjului, este o zonă renumită și frecventată de mii de turiști anual, dornici să admire aceste „bijuterii” pe apă care încă funcționează. Cele mai cunoscute sunt cele 22 de mori de pe Valea Rudăriei, care în mare parte încă funcționează. Nu la fel de cunoscute sunt cele două mori de pe pârâul Ibulcina de la Prigor, dar sunt la fel de spectaculoase și unice datorită faptului că încă nu sunt atinse de modernizare și acolo se macină boabele de porumb că pe timpuri, prin aceleași metode.

Cei ce vor să viziteze aceste două „bijuterii” de pe pârâul Ibulcina, dar și alte frumuseți de pe Valea Almăjului cum ar fi Cascadele Bigăr, Moceriș sau Cârșa, Lacul Golumbului, sau complexul mulinologic de la Eftimie Murgu, trebuie să urmeze drumul național 57B Bozovici-Prigor-Iablanița. De la intersecția spre satul Putna, mai sunt de mers încă 100 de metri pe un drum asfaltat.
Un reportaj de Adi Neagu!

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “Ambulanța pentru Monumente Banat, resuscitează două mori pe apă din Prigor VIDEO

  1. Avem nevoie si la Girnic pentru restaurare (reparare) mori pe apa .Un nr de telefon sau cu cine sa luam legatura.

Comments are closed.