Analiza financiara saptamanala infocs.ro – Dolarul atinge noi maxime ale acestui an

Evoluția perechii euro/leu din perioada analizată a fost stabilă, dar se mențin condițiile pentru atingerea unor nai maxime istorice. Dolarul și francul s-au apreciat constant, în condițiile menținerii aversiunii față de risc.

Media dolarului american a urcat de la 4,0557 la 4,1067 lei, la sfârșitul perioadei, maxim care nu mai fost atins din iunie 2017. Trebuie remarcat faptul că cursul dolarului a depășit, după mult timp, pe cel al francului elvețian.

Cursul euro a fluctuat între 4,6590 și 4,6671 lei, cel de la sfârșitul intervalului fiind stabilit la 4,6630 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,658 și 4,665 lei, cu închiderea la 4,661 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,134 și 1,15 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0653 la 4,1024 lei.

Lichiditatea redusă din piața monetară a readus pe creștere dobânzile interbancare, după mai multe săptămâni de scădere.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,39%, maxim al ultimelor două luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat la 3,58%, maximul acestui an.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,63, în timp ce indicele la 12 luni a crescut la 3,68%.

Majorarea indicilor va afecta pe cei care au contractat credite cu dobândă variabilă și care vor fi nevoiți să scoată mai mulți din bani din buzunare când vor trebui să își achite ratele.

Perechea euro/dolar și-a continuat evoluția descendentă, conturându-se un trend pe termen lung, datorită diferențialului mare dintre dobânzile de politică monetară de pe cele două maluri ale Atlanticului. Unele analize prognozează o scădere a euro până la 1,11 dolari, în ciuda dorinței administrației de la Casa Albă de a avea o monedă slabă, care să avantajeze exporturile americane.

Rezerva Federală americană a majorat anul acesta de trei ori dobânda sa cheie, la 2 – 25%, și pregătește încă una pentru decembrie, precum și alte trei în 2019, în condițiile în care PIB-ul american a crescut în trimestrul al treilea cu 3,5%, după o majorare de 4,2% în al doilea. În schimb, BCE a menținut joi dobânda la 0%, nivel care se va menține cel puțin până în primăvara viitoare.

Pe acest fond, euro a scăzut de la 1,1550 la 1,1336 dolari, minimul ultimelor două luni, piețele americane închizând vineri la 1,1402 dolari, urmare a marcărilor de profit.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul valorii de 6.400 dolari.

Pentru www.infocs.ro analistul financiar Radu Georgescu. Analiza cuprinde perioada 22 – 26 octombrie 2018.

Comentarii

comentarii