Amenzi cu nemiluita pentru deșeuri aruncate prin județ și poluarea cursurilor de apă

Ne trag vecinii de urechi pentru că apa ne duce gunoaiele la ei. Garda de Mediu Mehedinți și cei de la Apele Române de acolo se plâng din cauza deșeurilor aruncate în apă de către cetățenii județului Caraș-Severin. În perioada 01.01.2016-31.07.2016, Comisariatul Județean Caraș-Severin al Gărzii Naționale de Mediu a desfășurat activitatea de inspecție și control în domeniul protecției mediului cu 10 comisari. Au fost realizate un numar de 588 controale în domeniul protecției mediului, din care 266 controale au fost planificate și 322 de controale au fost neplanificate. În urma acestor inspecții, s-au aplicat un număr de 57 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.380.000 lei și s-au dispus trei suspendări de activitate. Din cele 57 de sancțiuni contravenţionale au fost achitate 47, iar zece dintre ele sunt contestate în instanţele judecătoreşti.
”Din totalul acestor amenzi 75% sunt pe deșeuri, pe depozitări de deșeuri necontrolate, pe gestiunea deșeurilor și, în general, pe salubrizarea cursurilor de apă a localităților”, a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Muntean.

Reprezentantul mediului din Caraș a avut o întâlnire la Drobeta Turnu Severin cu ministrul Mediului, cu reprezentanții Gărzii de Mediu și reprezentanții Apelor Române din Mehedinți care s-au plâns că foarte multe peturi ajung în golful Orșova.
”Distanța parcursă din județul Caraș-Severin până în județul Mehedinți este foarte mică, ceea ce înseamnă că nu de la ei este problema și problema este de la noi, de pe cursurile noastre de apă, din amonte”, a explicat Gheorghe Muntean.

Acesta vine și cu o soluție pentru unitățile administrativ teritoriale și îi sfătuiește pe primari să ia măsuri practice pentru a împiedica răspândirea deșeurilor.
”Responsabilitatea este a fiecăruia și trebuie explicat fiecărui cetățean că nu e bine să mai arunce pe apă pentru că dacă li se execută un serviciu pentru care plătesc, ar face bine ca acele deșeuri să se ducă unde trebuie și nu pe cursurile de apă, sau găsită o altă variantă, o altă soluție, la limita fiecărui UAT puse plase și văzut cine poluează”, a mai spus Muntean.

Reprezentantul Gărzii de Mediu în județ precizează că a venit cu propuneri și legat de cine să primească amenzile pentru a conștientiza reprezentanții administrațiilor locale și a intra în rândul lumii civilizate. ”Să nu se mai aplice amenzi primăriei, ca insituție, să plătească cei care nu se ocupă de activitatea primăriei: primarii și consiliul local, și atunci o să-și dea interesul fiecare pe bucățica lui să se ducă să stea de vorbă cu cetățenii, să găsească propriile soluții”, a continuat Muntean.

La ora actuală nu există o colectare selectivă a deșeurilor atâta timp cât cetățenii depun selectiv deșeurile iar cei care le transportă le amestecă pe toate. Cetățenii și comunitățile aruncă și depozitează pe unde pot, firmele care transporta deșeurile îl duc tot pe unde pot, iar deponeul de la Lupac nu se mai finalizează din lipsa unui operator care să opereze acolo, Garda de Mediu dă amenzi, administrațiile le plătesc, dar nu găsesc soluții și totul se desfășoară ca într-un cerc vicios din care parcă nu se mai poate ieși.

Comentarii

comentarii