Amenzi de jumătate de milion de lei aplicate de inspectorii apelor

Amenzi de jumătate de milion de lei aplicate de inspectorii apelor. În urma controalelor efectuate pentru a verifica conformarea activităților desfășurate pe ape (sau care au legătură cu apele) cu prevederile legale specifice acestui domeniu, inspectorii apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) au aplicat doar în ultimele două luni, 10 amenzi având valoarea totală de 455.000 de lei.

Din acestea, 110.000 lei reprezintă amenzi aplicate pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale a malurilor și teraselor cursurilor de apă, nereguli constatate în spațiul hidrografic Banat. Balastierele amendate fie desfășurau activități de exploatare a nisipului și pietrișului fără acte de reglementare, fie nu respectau prevederile impuse de avizele de gospodărire a apelor.  În urma controalelor s-au dispus măsuri de remediere și revenire la cerințele impuse de legislația din domeniul apelor.

În baza “Planului comun de măsuri BALASTIERA 2020 pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale” elaborat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Inspectoratul General al Poliției Române, Garda Națională de Mediu și Administrația Națională “Apele Române” participă cu angajați din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă la acțiuni de inspecție și control în perimetrele de exploatare a agregatelor minerale aflate în întreaga țară. Formând echipe mixte de inspectori, aceștia efectuează controale încrucișate (în alte bazine hidrografice decât cele din care provin), fiind astfel asigurată implementarea unor practici unitare și transparente de control și inspecție. În spațiul hidrografic Banat, aceste echipe mixte au verificat, până acum, activitatea  de exploatare din albiile minore și terasele râurilor Timiș (cu afluentul său  Bistra) și Nera. La rândul lor, 3 inspectori din cadrul ABA Banat au făcut parte din echipele de control care au verificat balastiere din județele Neamț și Giurgiu. Acțiunile continuă.

Inspecția Bazinală de Apă Banat a efectuat în lunile de vară, iulie-august, 177 controale; la 21 dintre acestea s-au constatat încălcări ale legislației în vigoare care vizau: executarea de lucrări pe ape fără a deține aviz/autorizație de gospodărire a apelor, evacuare de ape uzate fără a respecta autorizația de gospodărire a apelor, exploatare de agregate minerale din albiile cursurilor de apă fără a deține aviz/autorizație de gospodărire a apelor, amplasare de lucrări în zonele de protecție a cursurilor de apă, starea de salubrizare a cursurilor de apă, etc.

Amenzi de jumătate de milion de lei aplicate de inspectorii apelor. Au fost inspectate și pensiunile de pe Clisura Dunării, în zona Dubova-Eșelnița, unde a fost verificată respectarea actelor de reglementare în domeniul gospodăririi apelor. La jumătate din totalul pensiunilor verificate au fost găsite abateri, dintre care cea mai gravă a fost sancționată cu 35.000 lei. Măsurile și termenele de conformare aplicate de inspectori pentru remedierea situației urmăresc revenirea la cerințele prevăzute de legislația din domeniul gospodăririi apelor.

Comentarii

comentarii