VIDEO ANAF in razboi cu pensionarii caraseni

ANAF-ul nu iartă pe nimeni atunci când vine vorba de contribuțiile la bugetul de stat, nici măcar pe bieții pensionari. Din 2015 conturile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, care acordă împrumuturi de subzistență persoanelor vârstnice, sunt blocate în baza unor debite pe care asociația le-ar avea de plătit statului. Președinta Aurelia Bonțe este de părere că popririle instituite de ANAF sunt abuzive.
Din vara anului 2015 conturile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor sunt blocate de ANAF, în baza unei datorii pe care asociația le-ar avea de plătit ca urmare a unei erori la încheierea contractelor de muncă pentru cei 8 angajați. În urma refuzului de a plăti debitele, ANAF-ul a procedat la blocarea conturilor. Președintele asociației, Aurelia Bonțe, consideră că decizia a fost abuzivă. În opinia dânsei convențiile civile sunt legale, având în vedere că angajații CARP-ului sunt pensionari.

Totul a pornit de la un control al ITM-ului, care a descoperit că angajatele CARP-ului au încheiate convenții civile cu asociația, în baza cărora plătesc mai puține contribuții la stat. În opinia inspectorilor de muncă doamnele care lucrează la CARP ar trebui să aibă contracte individuale de muncă, la fel ca orice angajat din țară, și nu convenții civile. Această neregulă a fost catalogată drept muncă la negru. ITM -ul a sesizat ANAF-ul, iar inspectorii de la Direcția Județeană a Finanțelor Publice au efectuat și ei controale. Deoarece asociația a încheiat convenții civile cu angajații, și nu contracte individuale de muncă, suma reprezentând contribuțiile la bugetul de stat a fost mai mică, rezultând o datorie de peste 428 de mii de lei. Decizia a fost contestată și în instanță, dar Tribunalul Caraș-Severin a considerat contestația nefondată, în ciuda unei expertize juridice care dă câștig de cauză Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

Decizia Tribunalului Caraș-Severin a fost atacată la Curtea de Apel Timișoara. În tot acest timp ANAF-ul a continuat să tragă bani din conturile CARP-ului, ajungând să oprească până acum, cu penalizări, peste 500 de mii de lei, cu aproape 100 de mii de lei mai mult decât presupusa datorie.
Zlatia Cocar – Purt de cuv Dir Jud a Finanțelor Publice

Acest război îi afectează cel mai mult pe bătrânii din Reșița. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este singura instituție care poate oferi un sprijin financiar cu dobânzi minime, fără de care multe persoane vârstnice nu ar putea supraviețui. Cu acești bani își plătesc întreținerea pe timp de iarnă sau își cumpără medicamente.

Anul trecut pe 1 octombrie, de ziua persoanelor vârstnice, peste 600 de membri cotizanți ar fi trebuit să primească un mic ajutor din partea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, așa cum au fost obișnuiți an de an. Suma de 130 de mii de lei prevăzută pentru a acorda acest ajutor nu a putut fi retrasă din conturi, iar pensionarii nu și-au mai primit banii, în jur de 200 de lei de persoană.

Comentarii

comentarii