ANCHETA InfoCS Crimă ecologică și jaf într-o zonă protejată de lege: defrișări masive pe malurile şi în Balta Nerei, jaf pe Semenic

taieri nera (3)După dezastrul de pe malul sârbesc din perimetrul Kusić şi Vračev Gaj, când sute de copaci au fost tăiați cu sălbăticie, acum, dezastrul s-a mutat pe malul românesc. Asta într-o zonă protejată de lege, în cea de a doua deltă a româniei – după delta Dunării.
Iată ce spune cel mai fervent apărător și luptător ecologic din zonă, Cornel Sturza Popovici- președintele celui mai puternic ONG pe probleme de mediu din vestul tării, GEC Nera din Oravița: ,,Defrişările pe malul românesc al râului Nera în zona Zlatiţa – Câmpia – Socol, au continuat cu o amploare deosebită în luna decembrie 2013. Deşi sesizate, autorităţile din România preferă să petreacă sărbătorile în linişte iar hoţii de lemne îşi fac cadouri de sărbători! Pe malul sârbesc al Nerei situaţia este similară. Nici măcar modificările propuse de d-na ministru Varga, nu le va da bătaie de cap nici hoţilor de lemn, dar nici autorităților care în unele cazuri, se pare că acţionează în cârdăşie cu aceştia!
Va trimit ataşat notificarea scrisă către autorităţi în 20 decembrie, harta cu localizarea tăierilor din 19 decembrie de la Zlatiţa si o hartă comună a tăierilor din România şi Serbia din perioada noiembrie – decembrie 2013”.
Mai departe, într-o scrisoare remisă azi redacției noastre, Sturza Popovici, spune că ,,În urma notificării noastre, se pare că s-a mișcat totuşi ceva. În 21 dec. 2013, comisarul Popescu de la IJP Caraș Severin, ne-a comunicat că și el trebuie să facă echipă cu reprezentantul IRSV CS ca să știe ce cantităţi de masă lemnoasă constatate anchetează şi de asemenea, cu reprezentantul Politiei de Frontieră ca să aibe acces pe fâşie”.
In zilele de 21 şi 22 decembrie 2013, comisarul Popescu nu i-a găsit pe şefii celor două instituţii, m-a sunat din nou şi mi-a zis ca va merge singur la Primăria Socol” a mai spus Popovici.
Pe de altă parte, este ştiut şi nu trebuie ascuns faptul că de obicei, IRSV CS – care face actul de constatare în baza căruia urmează ancheta Poliţiei – şi nici Poliţia de Frontieră, nu prea colaboreză în asemenea cazuri. Poliţiştii de frontieră au misiunile lor clare.
În acest moment, GEC Nera este în stand-by fiindcă în conformitate cu legea, trebuie să aştepte răspunsul legal ce trebuie (tot legal) să sosească în 30 de zile; este vorba de notificarea transmisă oficialităţilor de la Bucureşti.
Pe surse, mai exact de la oamenii noştrii din zonă, am aflat că în ,,Balta Nerei” şi nici pe la Zlatiţa, nu mişcă nimic, nu au fost văzuţi oficiali care să realizeze vreo ancheta iar hoţii de lemn, in special rromii, continuă sa transporte în curţi lemnul tăiat.
Am încercat să vorbim cu cei de la GEC Nera, dar de acolo vom primi un comunicat de presă în momentul când şi dânşii primesc un proces verbal de constatare si concluziile sau o notificare deoarece ,,aşa a fost înţelegerea dânşilor cu IRSV CS, IJP CS si PF”.
Problema cea mai gravă este că, din păcate, până atunci, tăierile de copaci din Balta Nerei continuă. Acest lucru nu trebuie să facă autorităţile să stea pasive, chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor.
În cursul zilei de luni, vom încerca să aflăm şi poziţia oficială a IJP CS si IRSV CS, mai exact, să vedem ce s-a mai făcut – fiindcă la ce se întâmplă în teren, suntem noi martori.
Ştimă că este iarnă, că este frig, că oamenii sunt săraci şi nu au bani de lemne, că se pregătesc de fapt de adevărata iarnă care se pare că va veni prin ianuarie, dar asta nu înseamnă că distrugem şi patrimoniul natural al ţării. Destul l-au distrus politicienii pe cel economic în aproape 25 de ani, mai ales zona Clisurii.
Ca să nu ne mai ascundem după degete, trebuie spus că traficul cu ţigări în zonă s-a diminuat până aproape de dispariţie, locuri de muncă nu sunt şi asta înseamnă automat cazuri sociale pe seama Primăriei Socol, primărie de care aparţine valea şi Balta Nerei. Suntem siguri că aceasta nu este o modalitate de a rezolva o parte din nevoile sociale ale săracilor din comuna Socol. Spunem asta fiindcă ni s-a ,,aruncat ” în faţă, fie din neştiinţă- fie din ignoranţă, că ,, primăriţa de la Socol ştie de tăieri, ea le-a spus ţiganilor că pot tăia lemne uscate pentru foc”. Repetăm, este doar un zvon pe care noi nu-l credem, ….dar cine ştie ?
Leagat de problema defrişărilor, unul dintre cei mai fideli cititori şi colaboratori ai noştri, Nick, ne spune următoarle: ,,Nici Semenicul nu sta mai bine. Am fost chiar azi până sus pe platou. Pe lângă releul Tv şi de-a lungul drumului, am avut neplăcerea şi nefericirea de a constata crima ecologică comisă în numele zeului ban de toţi oportuniştii.
De la drum, au lăsat câte cinci-şase rânduri de copaci „în picioare”- cât sa para ca inca mai exista o padure montana. Numai că acum, in plina iarna, cand frunzisul nu mai ascunde defrisarile, se vede rezultatul taierilor. S-a lucrat în sistemul „la ras”,- nici măcar arborii tineri, de 10-20 de ani, nu-i vezi pe picior. Tot au tăiat! Se stie ca în conformitate cu legea, se pot taia (recolta), doar copaci bătrâni care au depasit suta de ani.
Pur si simplu, te doare sufletul! Dar, cei care sunt platiti din taxele si impozitele noastre sa vegheze la sanatatea si integritatea padurii, unul din „plamanii Terrei”, care alaturi de oceane curata si improspateaza atmosfera, sunt primii si cei mai mari ,,killeri” ai padurii! Ei sunt cei care dau verde la tăiat, cei care au făcut şi fac legi care să le acopere hoţiile.
video a

Comentarii

comentarii