Apicultorii trebuie sa declare anual numarul de stupi

Incepand din acest an, apicultorii vor fi obligati sa isi declare numarul de stupi, potrivit unor modificari ale legislatiei europene. Pana la acest moment, autoritatile romane au venit cu o varianta de inregistrare, in timp ce organizatiile din sectorul apicol au transmis Ministerului Agriculturii o propunere in care arata ca cea mai simpla solutie pentru aceste raportari este prin intermediul primariilor, prin inscrierea in Registrul agricol.

Regulamentul nr. 1366/2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste ajutoarele din sectorul apicol, prevede la art. 2 – Metode de determinare a numarului de stupi : “Statele membre care prezinta programe nationale pentru sectorul apicol in conformitate cu art. 55 din Regulamentul (UE) nr 1308/2013 (“programe apicole”) trebuie sa aplice o metoda fiabila pentru a stabili, in fiecare an, in perioada 1 septembrie – 31 decembrie, numarul de stupi pregatiti pentru iernat, prezenti pe teritoriul lor.

Referitor la aceasta noua ”regula” impuse de UE, organizatiile din sectorul apicol prezente la intalnirea din 26 ianuarie de la MADR apreciaza ca determinarea numarului de stupi detinuti de apicultorii romani ar trebui sa se faca folosind datele detinute de Registrul Agricol, unde fiecare apicultor sa fie obligat sa declare, o data pe an, numarul de stupi detinuti la primaria localitatii unde are vatra stupinei.

”Cu aceasta ocazie declara si produsele apicole obtinute in anul respectiv (cum se procedeza cand se solicita atestatul de producator). Propunem ca aceasta declaratie sa se faca asa cum se mentioneaza in Regulamentul UE, in perioada 1 septembrie – 31 decembrie”, se arata in adresa transmisa catre MADR.

Organizatiile semnatare considera ca aceasta metoda de declarare a stupilor este cea mai simpla intrucat nu presupune costuri pentru apicultor sau pentru stat. Totodata, se reduce reduce birocratia si se elimina raportarile si statisticile duble care, in acest moment, au condus la o situatie in care cifrele cumulate de Registrul Agricol si cele detinute de A.N.Z sunt diferite.

Crescatorii de albine considera ca daca UE tot ii obliga sa declare numarul stuoilor, acum este o buna ocazie sa se faca o analiza corecta a efctivelor si al nivelului de productie. Mai mult, primariile deja au prin lege obligatia de a verifica in teritoriu cele declarate de stupari catre autoritati, in timp de ANZ si asociatiile nu pot face acest lucru.

Cealalta varianta pentru aplicarea sistemului de identificare este cea propusa de catre autoritati, dar care ii nemultumeste pe apicultori dintr-un motiv evident: pentru inregistrare, ei trebuie sa se deplaseze la Oficiile Judetele pentru Zootehnie (OJZ) de cel putin doua ori la fiecare solicitare. Ulterior, cei de la OJZ fac drum invers la vetrele stupinelor pentru verificari ceea ce, normal, presupune costuri si pentru stat.

Apoi, apicultorii sustin ca ar fi vorba despre o inregistrare dubla intrucat ei sunt deja obligati sa raporteze datele si catre Registrul agricol.

”Din cauza cheltuielilor si a sistemului birocratic apicultorul va evita declararea tuturor modificarilor survenite in stupina, ceea ce va face ”sistemul de identificare” inutil. Vor apela la OJZ numai apicultorii care acceseaza PNA sau PNDR si aceasta va face ca efectivele inregistrate sa nu reflecte niciodata situatia reala din tara”, mai argumenteaza organizatiile din sectorul apicol. Mai mult, in argumentatia transmisa catre autoritati, stuparii arata ca sistemul propus de ANZ este greoi si nefunctional, nefiind aplicat de alt stat ale UE, cu atat mai mult cu cat ANZ nu are legaturi puternice cu apicultura – nu face selectie, ameliorare sau cercetare asa cum este prevazut in legea sa de organizare.

agrointel.ro

Comentarii

comentarii