Aproximativ 300 de persoane au căutat ore în șir doi frați minori plecați de acasă – Final cu happy end la Globurău VIDEO

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin s-au mobilizat de urgență și au efectuat căutări în vederea depistării cât mai rapide, a 2 frați de 3 și 5 ani, care au dispărut de la domiciliul din satul Globurău, comuna Mehadia. În noaptea de 03 iunie, la ora 00.10, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Mehadia au fost sesizați despre faptul că în cursul serii, în jurul orei 20.00,  FRĂȚILĂ FLORIN GHEORGHE, de 5 ani și FRĂȚILĂ MARIA MAGDALENA, de 3 ani, au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit până în prezent. Imediat după sesizare, la fața locului au fost direcționați peste 50 de polițiști, cu mijloacele tehnice din dotare și câini de serviciu, jandarmi, pompieri, o echipă salvamont, pădurari și localnici, care au demarat activitățile de căutare în localitatea Globurău, în localitățile învecinate, în împrejurimi și în pădurile din zonă.

Ulterior, au fost mobilizate și dirijate forțe suplimentare, la această oră fiind angrenate în activitățile de căutare peste 100 de forțe, dintre care 75 de polițiști, 9 jandarmi, 8 pompieri, 2 lucrători salvamont, pădurari, voluntari, membri ai familiei și 2 câini de urmă aparținând Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

De asemenea, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviație, care a dirijat în zonă un elicopter cu cameră de termoviziune. Căutările se desfășoară cu dificultate având în vedere condițiile existente la fața locului: arie împădurită extinsă, întuneric și zonă accidentată.

Căutările minorilor de 3 și 5 ani, din Globurău, s-au desfășurat fără întrerupere de la momentul sesizării. De la ora 05 și până în jurul orei 13, un elicopter IGAV cu un echipaj la bord, a survolat întreaga zonă împădurită din proximitatea localității de dispariție.

În jurul orei 12, peste 250 de forțe, suplimentar față de cele angrenate pe timpul nopții, dintre care aproape 100 de polițiști din structura aparatului județean al Inspectoratului, Polițiilor Municipale Reșița și Caransebeș și Poliției Stațiunii Băile Herculane, împreună cu 20 de jandarmi, inclusiv jandarmi montani de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, 41 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic, 8 specialiști Salvamont, voluntari, pădurari și localnici care cunosc foarte bine zona, împărțiți în echipe, au împânzit întreaga zonă de căutare.

La fața locului s-a acționat în continuare cu cei doi câini de prelucrare urme de miros uman ai Inspectoratului. În ajutorul lor, a fost adus un al treilea câine antrenat în misiuni de căutare-salvare aparținând Serviciului  Salvamont Caraș-Severin. La ora 10, resursele și mijlocele implicate în activitățile de căutare a celor doi frați, au fost suplimentate cu o autospecială cu sistem de termoviziune din dotarea Inspectoratului Teritoriul al Poliției de Frontieră Timișoara.

În jurul orei 14, copiii au fost găsiți de unul dintre pădurarii plecați în căutări peste deal, înspre DN6. Practic, pe partea cealaltă a muntelui. Copiii au parcurs peste 8 km prin pădure și peste dealuri. Erau obosiți și înfrigurați, nu arătau a fi speriați. Omul le-a oferit de mâncare banane, după care, a coborât cu ei spre cel mai apropiat loc unde să poată fi predați și preluați de polițiști.

Copiii au fost duși la Centrul de permanență de la Băile Herculane unde au fost consultați de doctorul Ionuț Lalescu. Din fericire, copiii nu au prezentat probleme medicala deosebite: erau flămânzi, ușor deshidratați și obosiți. Fiindcă copiii erau foarte murdari – și asta nu din cauza aventurii și drumului pe care l-au făcut – doctorul Ionuț Lalescu împreună cu asistenta dânsului, i-au îmbăiat pe copii, i-au îmbrăcat în haine noi și curate aduse de domnul doctor de acasă, după care, le-au dat să mănânce. Cei mici, au fost hrăniți cu sandviciuri calde și ceai de fructe. Apoi, după ce s-au uitat la televizor la desene animate și s-au odihnit, conform procedurii legale, au fost duși la Reșița, la centrul de primiri urgențe al Direcției Județene de Protecția Copilului. Doctorul Ionuț ne-a transmis că cei mici i-au spus că au dormit sub cerul liber, în iarba mare și că le-a fost frig.

Din păcate, copiii nu sunt la prima lor aventură de acest fel. Sătenii spun că cei mici au mai plecat voluntar de acasă. Din păcate, cuvântul ,,casă” este prea mult spus. Într-o construcție cu două camere, de maxim 15 m pătrați, trăiesc 5 persoane: cei doi copii de 3 si 5 ani Mia și Florin, părinții lor și bunica din partea tatălui. Aceasta are în jur de 80 de ani și este foarte bolnavă. Casa este chiar la intrarea în sat, la aproximativ 500 m de restul gospodăriilor și are două camere și două paturi. În prima cameră, doarme bătrâna, iar în cea de a doua, în același pat, dorm …4 persoane. Părinții și cei doi copii. Iar patul – este un recameu normal, nu un pat de construcție specială. Ceea ce am văzut cu ochii noștri și se poate vedea și pe imaginile realizate cu acordul gazdei, ne-a îngrozit. Am rămas aproape fără cuvinte. Și rar pățește un reporter așa ceva. O mizerie cruntă, resturi de mâncare în oale nespălate, pereții negrii de mucegai și haine și jucării aruncate peste tot. Vecinii spun că familia respectivă a primit fel de fel de ajutoare de la mai multe ONG-uri din țară. Chiar noi am filmat bax-uri de făină, zahăr și ulei. Capul familiei – tatăl copiilor, lucrează la gaterul din sat, copiii primesc alocații, deci nu se poate spune că ar duce-o foarte rău din punct de vedere financiar. În schimb, ceea ce am văzut acolo și se poate vedea și pe imagini, ridică mari semne de întrebare dacă cei mici mai pot rămâne acolo sau mai bine pentru ei ar fi sa fie preluați de asistenții maternali spre creștere.

Vecinii spun că părinții copiilor au un anumit grad de retard, nu îngrijesc copii și în afară de faptul că nu-i țin flămânzi, în rest, nu le prea au grija. De fapt, cam toți localnicii – și aici vorbim de locuitorii din Cornereva, din Plugova și din Globurău, stiu faptul că, fie iarnă, fie vară, copiii sunt mereu murdari și îmbrăcați sumar, mai mult goi de fapt. Asta în pofida faptului că în casă, pe masă, prin pat, prin curte și podul casei, sunt pline cu sute de kg de haine primite de la mai multe ONG-uri din țară.

Elena Amzoi, directoarea Direcției Județene pentru Protecția Copilului Caraș Severin, spune că nu știa nimic despre situația acestor copii și că toată responsabilitatea este în seama Primăriei Mehadia de care aparține satul Globurău. Având în vedere situația actuală, Direcția va iniția propria anchetă socială și în funcție de rezultate, va lua cele mai bune măsuri pentru copii. Până atunci, Mia și Florin, vor rămâne în Centrul de plasament de urgență, loc în care se pare că le place mai mult ca acasă. Cât despre dorul de părinți – copiii nu întreabă nimic de ei.

Comentarii

comentarii